Thursday, April 29, 2010

Jus "Jimi Asmara"

Nama pon dah best......jimi asmara tapi apa kena megena......dengan air ni ek entahlah apa2 pon semua kena cuba buat memang best kena pulak dihari yang panas haus plak tuu....huuuuu best222. apa yang kita perlu
  • oren sunquik
  • air gula
  • perwarna hijau
  • esen pisang
  • yang penting air batuuuu

campur semua rasa masam manisnya.........emmmm slurrrr

Kelas Talam chef Asma

First time gi kelas talam.........jauh tu... kat puchong siap sesat barat, sesat timur! Tapi demi mencari ilmu ku gagah kan jua hahhaa... Chef asma ni memang teror dalam bidang masakkan. Almaklumlah pensyarah kat UNITAR. Belajar kat dia best takde nak sorok2 semua disuruh kita buat sendiri .

Satu kelas ada 6 perserta satu group ada 2 orang so......resepi dibagi kita kena buat sendiri dari timbang bahan hingga mengukus......chef cuma perhatikan aje. Kalau tak betul baru dia tegur.......segala tips semua dia bagi xde nak sorok2. sebab tu bila balik dari kelas chef akak tak teragak2 mencuba sendiri kat rumah jadiiii you seronok.......

Sebenarnya akak biasa gak buat talam2 ni tapi biasalah sekali buat terlembik kekadang2 tu keraslah pulak, tapi sejak dua menjak ni maintain jeeee! Suka222

Fruity Cheese Tart


Yang ni resepinya sama aje dengan fruit tart yang pernah akak buat dulu kira siaran ulangan lah yaa.

Sandiego Yogurt Chocolate Cake


Bahan-Bahan

  • 3 Biji telur
  • 250 gm butter(cairkan)
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 cawan yogurt (brand sunglo)
  • 1 cawan koko
  • 2 3/4 -3 cawan tepong gandum
  • 2 s/teh soda baikabonat
  • 1 cawan air panas

Cara-Cara :

  1. pukul telur + gula hingga kembang
  2. tepung + koko + soda baikabonat ayak sebanyak 2 kali.
  3. masukkan butter,yogurt dan vanilla kedalam adunan telur kacau hingga rata.
  4. masukkan tepung berselang seli dengan air panas tadi.
  5. kacau rata , masukkan kedalam loyang dan bakar siap

topping ikut suka......

Kuih Jagung

Bingka Ubi Desa Tebrau

Disebelah kanan tu kuih ubi yang dikukus
nak buat pon senang,pertama ubi diparut lepas itu gaul dengan gula putih,manis ikut suka dan dibahagi dua . letak apa2 color yang kita suka.mula2 ambil satu color dan kukus,agak 15 minit lapiskan lagi satu color kukus lagi hingga masak...biarkan sejuk hidang dengan kelapa garam.

Disebelah ini donut biasa tapi diserikan dengan strawberry filling so takyah resepilah yaaa.......


BINGKA UBI

Bahan-bahan





  • 4 cawan ubi kayu yang telah berparut.


  • 2 cawan santan (dari sebiji kelapa)


  • 1 cawan gula


  • 1/2 s/teh garam


  • pewarna kuning ( kalau suka guna gula merah xperlu bubuh pewarna)


Panakan oven 200' c gaul semua bahan hingga rata. Masukkan loyang dalam rak yang paling bawah bakar selama 1-11/2 jam sejukkan 3-5 jam. xperlu minyakkan loyang sebab kita dah letak santan.

Kek Pisang Asli


KEK PISANG

  • 250 gm tepung gandum
  • 1 camca teh soda baikabonat
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 15 gm ovallate
  • 150 gm gula halus
  • 5 biji telur (A)
  • 125 gm mentega (cairkan)
  • 100 gm minyak jagung
  • 225 gm pisang (lenyek) dalam 3 biji pisang montel
  • 1 camca teh vanilla

Panaskan oven 175'c. Putar gula,telur,ovallate, dalam kelajuan yang tinggi. kembang masukkan pisang,tepung berselang dengan minyak.Kacau rata2.Masukkan kedalam loyang yang telah dilenser dengan magerine dan tepung.

Monday, April 26, 2010

Kek Coklat Marbel Trouble


Bahan-Bahan

  • 1 3/4 cawan tepong gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 cawan susu cair/segar
  • 1 cawan air panas (mendidih)
  • 2 biji telur
  • 2 s/teh baking soda
  • 2 s/teh baking powder

Cara-cara

  1. Tepong + koko + soda + baking Diayak bersama.
  2. minyak +susu + telur dipukul sebentar,campurkan kedalam adunan tepung kacau rata
  3. Akhir sekali masukkan air panas kacau rata.
  4. masukkan dlm oven 210'c selama 45 minit ~ hingga masak.
  5. bila sejuk bolihlah di topping (coklat masak + 2 s/makan susu cair double boil)
  6. tuang atas kek dan tabur coklat rice atau apa2 yang disukai.

haaa apa lagi cubalah buat coklat kek sendiri senangggg jeee.....

Cakoi Sempoi @ Kayu Keramat


Bahan-Bahan
  • 250 gm tepong gandum
  • 1/2 sudu teh baikabonat
  • 1/2 sudu teh ibu roti (muripan)
  • 1/2 sudu besar planta
  • 150 ml air suam
  • 3 sudu makan gula

Cara-Cara

  1. muripan + air (1/4 cawan) biar kembang
  2. campur air dengan gula
  3. tepong + planta + baikabonat gaul rata.uli dengan air muripan serta air gula uli hingga
  4. rata. canai tepong dan potong memanjang (ikut suka) goreng hingga masak

kuih ini sedap dimakan panass2 cicah lak ngan sambal tumis ummppp..........lawan lak dengan kopi o sedap bangattt...

Kuih Bom Kebaboom


Bahan-Bahan

  • 100gm keledek (rebus dan dilenyek)
  • 120gm tepong pulut
  • 20gm tepung gandum
  • 35gm gula custor
  • 100ml air
  • secubit garam,bijan dan inti secukupnya.

Gaul semua masukkan inti,bulat2kan golek2kan atas bijan dan goreng.

Ini juga adalah salah satu dari kuih2 traditional melayu yang patut kita pelajari.

Masalode Bumiputra Rockerz


Bahan-Bahan

* 250 gm kacang dal (rendam)
* 2 tangkai lada kering (gunting halus)
* 1 tangkai daun kari potong halus
* 1/2 biji bawang besar (dicincang)
* 1 sudu teh jintan manis
* 1/2 sudu teh garam

Blend kacang dal yg telah direndam.gaulkan semua bahan2 tadi, leperkan diatas plastic dan digoreng hingga kuning.

Adik beradik kepada Masalode/vadai adalah pagoda. Sedap jugak, akak pernah buat tapi lupa nak ambil gambar boleh dicuba. Pada akak memang sedap......

* 250 gm tepong kacang kuda
* 3 tangkai cili hijau(potong bulat)
* 1 s/k baking powder
* 1 s/k jintan halus
* garam secukupnya serta daun kari.
* air secukupnya (macam nak buat jemput2)

Gaul semua rata2 tuang air agak2 macam buat jemput2. Perap selama 1/2 jam goreng seperti biasa . Sedappp bangatt

Fish n Chip Delight


Fish n chip ni rasa nya kalau kita bolih buat sendiri lebih berbaloi dari kita makan kat luar tu jom kongsi resepi ngan akak.

Firstly kalau nak ikan yang fresh jangan beli ikan dory yang kat dalam freezer tu ntah berapa bulan kat minimarket depe simpan. ok kalau gi ke pasar nampak ikan sisa nabi atau ada orang panggil ikan sebelah mintaklah apek kat pasar tu "siang" ambil isi aje....biasanye apek tu lebih arif so dah ade ikan cuci bersih2 potong ikut suka potong 4 atau 6 ok . Ambil 1 senduk tepong naik sendiri,1/2 senduk tepung jagung bancuh kedua2 tepong macam kita nak buat adunan goreng pisang masukkan sikit garam dengan lada putih panaskan minyak goreng hingga kuning.

Biasanya dalam satu ekor ikan kita bolih dapat dalam 4 keping fish&chip yang besar sizenya so ikut kita....yang lain2 tu ikut seleralah nak tambah kentang goreng , salad, coslow atau apa2lah yang kita nakk.....

Hidang dengan sos dan mayooo...bestla

Kaya Pandan Kryptonite


Bahan-Bahan

  • 1 mangkuk telor
  • 3 mangkuk santan (dari sebijik kelapa)
  • 3 mangkuk gula
  • sedikit perwarna hijau , daun pandan disimpulkan

Cara-Cara

  1. Blend telur dengan gula hingga kembang.
  2. setelah kembang masukkan santan blend sekejap.
  3. masukkan kedalam periuk atau kuali bersama pandan dan perwarna.
  4. masak dengan api perlahan hingga pekat.

Kaya ini sedap dimakan dengan roti atau roti jala.......so apa lagi jangan nak beli2 cuba lah buat sendiri pasti sedapppp...

Serikaya Labu Morocco


Pada peminat labu bolihlah cuba buat seri kaya labu ni sedap lembut dan wangi...............

Bahan2

  • 1 biji labu (sedang)
  • 4 biji telur
  • 150 gm gula pasir (ikut selera)
  • 280ml pati santan
  • 4 helai daun pandan

Potong bahagian atas labu jadikan seperti tudung.bersihkan bahagian dalamnya.Ramas telur,gula dan daun pandan hingga berbuih masukkan santan dan tapis masukkan kedalam labu tadi,kukus labu tadi hingga masak.

Tepung Pelita Hip-Hop

Kuih ini biasa didapati bila bulan puasa......rasanya lembut ,lemak dan manis .selalunya kita beli apa kata lepas ni buat sendiri. puas hati .........

Bahan-Bahan

HIJAU (A)
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air + 5 helai daun pandan (blend dan tapis)
  • sedikit kapur
  • gula secukupnya

PUTIH (B)

  • 4 cawan santan
  • 4 sudu besar tepung beras
  • sedikit garam

Kacau bahan A atas dapur hingga berkilat dan masak ,masukkan kedalam mangkuk kecil dalam 1/2 mangkuk taburkan 1 s.k gula pasir.buat hingga habis.

Kacau pulak bahan B atas dapur hingga pekat dan masak masukkan keatas mangkuk yang ada bahan A tadi buat hingga habis. sejukkan

Siap untuk dimakan.......

Kek Pelangi

Saturday, April 24, 2010

Carrot Cake With Cream Cheese Frosting

Bahan2nya
  • 4 biji telur ~ asing putih dan kuningnya.
  • 1 1/2 cawan minyak jagung
  • 130-150 gm gula custer (manis ikut suka)
  • 150 gm brown sugar
  • 1 1/2 cawan carot diparut.

Bahan utk diayak

  • 250 gm tepong gandum
  • 1 s/teh serbuk kayu manis
  • 1 1/2 s/teh baking soda
  • 1 s/teh garam
  • 1 s/teh baking powder

100 gm walnut ~ dicincang

Cara2

  1. pukul kuning telur
  2. kemudian masukkan minyak,gula custer ,gula perang dan carot tadi.
  3. masukkan walnut serta tepong2 yang telah diayak tadi kacau sebati.
  4. pukul putih telur dalam mangkuk lain hingga kembang masukkan kedalam adunan
  5. tepong tadi kacau rata.
  6. bakar pada suhu 180 celcius selama 45 minit


Frosting

  • 120 gm butter
  • 250 gm cream cheese
  • 120 gm gula ising

Pukul semua bahan hingga kembang .sapukan pada kek yang telah disejukkan. Siap!

Nasi Goreng Adnan Sempit


Huu nasi goreng adnan sempit........biar betul .sebenarnya nasi goreng ni cuma nasi goreng biasa je cuma akak sikit rajin nak buat macam kat kedai letaklah salad,keropok dengan telur mata lembu.......nampaklah macam luar biasa .....perasaan

Puding marble


PUDING MARBLE

  • 10 gm serbuk agar2
  • 650 ml air
  • 180 gm gula pasir
  • 60 gm mentega
  • 1 biji telur
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 s/m kastard
  • 2 s/m koko
  • 1/2 s/t vanilla
  1. agar 2 + gula masak hingga mendidih
  2. pukul telur,susu,kastard hingga rata.
  3. campurkan kedua2 adunan masukkan vanilla. Bahagi dua adunan
  4. sengetkan loyang tuang berselang seli utk dapatkan corak yang menarik

Monday, April 19, 2010

Bubur Merah Putih Rosmarinda


Bubur merah putih ni tak ramai yang biasa buat atau makan ada disetengah2 tempat bubur ini dikaitkan dengan menghalau hantu atau untuk bernazar atau ada sesuatu niat .......apa2 pon pada akak setiap apa2 masakan kalau sedap buat dengan ikhlas patut dipelajari......

Bahan

  • 2 cawan beras pulut dicuci bersih
  • 7 cawan santan cair
  • 3 cawan santan pekat
  • 3 helai daun pandan
  • 1 ketul gula melaka
  • 1/2 cawan gula pasir(ikut manis)
  • (durian jika suka)

Cara :

  1. Masak beras pulut dengan santan cair hingga kembang.
  2. masukkan santan pekat kacau rata.
  3. ketepikan 5 senduk,masukkan garam biar serasa.
  4. lebihan pulut tadi masukkan gula merah putih biar rasa manisnya.

*secara peribadi saya sangat menyukai bubur ini sebab rasa manis,lemak dan wangi pandan.

Blueberry Cheese Tart

Wah ini lah tart yang paling best..........setelah dibuat kaji selidik eeemmmm
macam saintis lah pulak..... resepi ini lah yang paling ngam dan ok time kasih kat
maklang Azie sebab share resepi ni......

BLUEBERRY CHEESE TART

Pastry (A)

  • 100 gm mentega/magerine pon ok
  • 50 gm gula ising
  • 1 s/teh vanilla

Bahan B

  • 1 biji telor B

Bahan C

  • 210 gm tepong gandum (tuang skit2 hingga dpt adunan yg senang diterap)
  • 1/2 s/besar susu tepong

Pukul (A) hingga lembut,guna wisker aje dan tambahkan (B).

masukan (C) dan gaul hingga dpt adunan yang senang digentel.

FILLING

  • 250gm Philadelphia cream cheese
  • 60gm gula caster
  • 20gm butter (1s/b)
  • 1 biji telor B
  • 4 s/b fresh cream/whipping cream (utk mencairkan cream)
  • 1 s/b sunquick
  • blueberry/stroberi filling

Pukul semua bahan hingga gebu.masukkan cream,sunquick,pukul sebati sedia utk digunakan...

Friday, April 16, 2010

Muffin Apple New York

Bahan-bahan

  • 1 1/4 cawan tepong gandum
  • 2 biji epal hijau dipotong dadu
  • 1/2-1/3 cawan minyak masak/jagung
  • 1 biji telor
  • 1/2 cawan kacang tanah (tumbuk kasar)
  • 1/2 s/besar sunquik
  • 1 s/kecil soda baikabonat
  • 1/2 s/kecil baking powder
  • 1/2 s/k serbuk kayu manis (ikut suka)
  • 1 s/k vanilla
  • 1/2 cawan kismis (ikut suka)
  • 1/2 cawan badam cincang(ikut suka)

Panaskan oven 175'.ayak semua tepong2.pukul gula,telor,minyak,sunquik hingga rata. Masukkan tepong,kacau rata,masukkan epal dan kismis kacau rata2. masukkan kedalam acuan muffin yang disukai....bakar selama 12-15 minit.

Kuih Seri Muka

Setelah mencuba berbagai resepi seri muka, akak rasa ini adalah resepi yang terbaik ......

Lapisan Bawah (pulut) :

  • 500 gm beras pulut
  • 300 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 2 tsp garam

Rendam pulut 4 jam, basuh dan toskan.kukus selama 1/2 jam.Apabila pulut masak tekankan kedalam loyang yang beralas plastic supaya senang untuk dikeluarkan. tekan padat2.

Lapisan Atas :

Bahan A

  • 250 gm gula pasir
  • 100 gm tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 20 gm air daun pandan

Bahan B

  • 4 biji telur (pukul rata)
  • 1/2 tsp garam
  • 1/4 tsp esen pandan (klu suka)
  • 1/4 tsp air abu (klu suka)
  • pewarna hijau
  1. satukan A , kacau rata masukkan bahan B kacau rata dan sebati.
  2. tapis kedalam periuk & masak
  3. kacau hingga naik wap.
  4. tuang keatas lapisan bawah kukus selama 30 minit.

Resepi ini agak banyak (dlm 10x10x2) jadi pada sesape yang nak mencuba bolih di bahagi 2 adunan ini.

Thursday, April 15, 2010

Biskut Dahlia

Biskut ni buat masa hari raya aje.....rasanye kalau tak raya kempunan lah nak jumpa kot....sebenarnye biskut ni temasuk biskut2 tradisional melayu kita. Dulu akak pon macam xsuka biskut ni tapi bila dah try buat sendiri n family pun suka so ......jadilah biskut ni salah satu fav. list akak...(utk raye jee)

Bahan2

  1. 300 gm butter
  2. 140 gm gula ising
  3. 2 biji kuning telor
  4. 1 s/teh esen ros
  5. 240* gm tepong gandum
  6. 100* gm tepong jagung
  7. 160* gm tepong custard (*ketiga2 tepong ini diayak bersama)

Cara2

pukul butter + gula,bila sebati masukkan kuning telor + esen kacau lagi hingga sebati.......masukkan tepong uli hingga sebati.Terap guna acuan dahlia.

Alas loyang dengan kertas minyak. Bakar 175' selama 20 minit lebih kurang.

Roti Goreng Kaya Tropicana

Dah sarapan?

Kalau xde idea nak buat sarapan ok akak ada idea...cuba tengok kat dapur tu roti2 semalam ada lagi tak...ok kalau ada ,apa kata kita buat roti goreng kaya caranya senang aje sapukan roti dengan kaya (dilapis dua) pas tu potong ikut suka nak potong dua ke......potong 4 ke...siapkan pulak tepong salutnya buat angaran sendiri tepong gandum + sedikit minyak +garam +gula sedikit kacau sebati dan siap untuk diguna . caranya sama macam kita nak goreng pisang tu .... bila garing angkat dan toskan sedia untuk dingap.........

Kek Carrot Walnut Santiago


Bahan-bahan

125gm magerine
120gm gula halus
175gm tepong naik sendiri
50gm walnut(tumbuk kasar)
1 s/t esen vanilla
50gm carrot(parut/sagat halus)
4 biji telor

Cara2

1. pukul magerine dan gula (kembang)
2. pukul telor hingga kembang (asing)
3. campurkan kedua adunan yang telah dipukul kacau rata.
4. tepong + carrot + walnut gaul rata2
5 campurkan adunan telor tadi dengan tepong, gaul rata2
6 masukkan dalam acuan,bakar 45 minit dalam suhu 160 C .

Sekarang cuba jangan tak cuba! Sedapppp!!

Kuih Koci Klasik Nasional

KUIH KOCI LABU
Adakah anda suka memakan kuih ini? bagi akak apa2 jenis koci memanglah amat sedap
lebih2 lagi kalau mak kita yang membuatnya...........dalam bebanyak cubaan resepi kuih koci
akak.... rasa dan cuba resepi ini adalah yang paling simple tetapi tidak hilang keaslianye
ok jom sama2 mencuba resepi ini yang akak dapat dari tuntung15@myresepi
KUIH KOCI LABU
Utk Pastri
  • 150 gm tpg pulut
  • 150 gm labu

Utk dadih

  • 3 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar tepong beras
  • sedikit garam

Utk Inti

  • 1 biji kelapa parut (yg agak muda)
  • 1 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula putih
  • 1/2 cawan kacang hijau (direbus-optional)
  • daun pisang secukupnya

CARA2

  1. Utk pastri -rebus labu -lenyekkan -uli dengan tepong pulut (buat macam koci biasa)
  2. Utk inti_didihkan gula merah dengan sedikit air,tapis.masukkan semua gula putih ,kelapa,kacang masak hingga sebati.sejukkan.bulat2kan supaya senang utk letak atas pastri.
  3. Utk dadih-masak santan+tepong beras+ garam masak hingga mendidih.
  4. jerang air dlm periuk hingga mendidih.ambil sedikit pasteri,leperkan,letakkan inti kelapa dan bulat2kan,kemudian masukkan kedalam air mendidih rebus dingga timbul(macam kita buat kuih buah melaka)angkat kuih masukkan kedalam dadih buat hingga habis.
  5. Dah siap rebus kuih,guna sudu ambil sebiji kuih dan sedikit dadih bungkus kuih koci kita hingga habis. tidak perlu dikukus senang dan sedapppp.

FRUIT TART


fruit tart paling senang buat.. untuk sweet pastry resepinya sama aje dengan pastery Blueberry cheesetart cuma kita perlu buatkan krim kastard dan sapukan cooking coklat pada tart shell supaya tart shell tak mudah lemau disebabkan air buah .

KRIM KASTARD

  • 100 gm instant kastard
  • 200 gm air sejuk
  • 100 gm non dairy topping cream
  • pukul semua dalam mixer.paipkan krim dalam tart shell cucukkan buah2 yang digemari.
  • sedia untuk dihidang........

Kuih Cara Manis


Bahan2

  • 2 biji telor
  • 2 cawan tepong gandum
  • 2 cawan santan
  • 1 cawan air pandan (dari 6 helai daun pandan yg diblend)
  • garam secubit rasa/perwarna hijau ikut suka
  • gula secukupnya / minyak + daun pandan utk buat sapuan pada acuan

Cara2nya

Adun semua bahan dengan mengunakan pemukul telur hingga sebati. Panaskan acuan sapu dgn minyak masukkan adunan tadi.......siap masukan gula (1/2 s/teh pada setiap acuan) pada acuan yang pertama kita masukan adunan diikuti yang seterusnye. Tutup acuan dengan penutup periuk bakar hingga garing dan masak......tangkup dua .

Getas Jagung Cek Mek Molek

Bahan-bahan

1 biji kelapa (parut putih)
3 cawan tepong pulut
2 cawan isi jagung (diblend kasar)
secubit garam
santan dari 1/2 biji kelapa (dlm 1/2-1 cawan)

Cara2

Campurkan kelapa parut,tepong pulut,isi jagung dan garam gaul rata tuang santan sedikit2 hingga boleh di bentuk. Buat hingga habis. Goreng hingga kuning. Akhir sekali gaul dengan gula halus.

Selamat mencuba............

Bingka Labu Harum Baiduri


Bahan2

  • 1 biji labu kuning (direbus )
  • 200 gm gula pasir
  • 250 gm tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 1 cawan santan pekat
  • 125 gm magerine (dicairkan)

Blend labu + gula + telor + santan.Dalam mangkuk besar masukkan tepung,tuang adunan labu tadi sedikit2 sambil kedalam tepong kacau rata hingga habis.masukkan magerine cair,kacau rata2. bakar 175' selama 40 minit <>.

Roti Boy Mexicano

Bahan-bahan ( untuk 17 biji bun )

Filling
* -200 gm mentega
* -1/2 teaspoon vanilla essence
* -70 gm brown sugar
* Topping
* -200 gm mentega
* -160 gm gula icing
* -3 biji telur grade A- pukul sedikit
* -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
* -200 gm tepung gandum

Doh Roti
* -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
* -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
* -20 gm susu tepung
* -75 gm gula castor
* -3 sudu kecil dry yeast
* -1 sudu kecil garam
* -1 biji telur- dipukul
* -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
* -60 gm mentega

Cara-cara

Filling
  1. Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
Doh Roti

  1. Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  2. Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
  3. Masukkan telur dan air/susu segar.
  4. Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.
  5. Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  6. Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  7. Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  8. Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
  9. Mexican_bun2 -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  10. Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.