Sunday, May 29, 2011

Kek TIRAMISU (versi simple)



Cubaan pertama membuat tiramisu....... tapi yang akak buat versi simple dimple tapi rasanya ok sedap sebab ada rasa nescafe.....

Bahan2
  • 250 gm whipping cream
  • 200 gm cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 s/m serbuk nescafe
  • 1 cawan air panas(bancuh bersama nescafe)
  • span kek atau lady finger

Cara2

  • whipping cream +cream cheese + gula halus kacau hingga gebu.
  • kek bahagi dua bahagian, 
  • tuang air nescafe atas kek tadi (1/2 bahagian air) sapukan dengan cream pon (1/2) bahagian, 
  • ulang lagi dengan satu lagi lapisan kek tadi dan tuang air nescafe dan sapu lagi cream tadi, 
  • simpan dalam peti sejuk...... 
  • taburkan serbuk koko sebagai hiasan.. 
  • siapppp

Saturday, May 28, 2011

Order dihujung minggu.............

 Muffin Coklat-Chip



Muffin Coklat-chip yang telah siap dibungkus.....

Muffin Vanilla Badam



Entah kenapa semenjak duamenjak ni ramai sangat nak Kek Bumi-Hijau ni ....... Musim kot


Coklat Kek Upin dan Ipin (size kecik)


Hak ni pulak Kek Coklat dengan strawbery layer (deco ngan fresh cream)

Wednesday, May 25, 2011

ORDER pada 21/5/2011

COKLAT MOIST PADANG BOLA~~~


KEK SPAN COKLAT LAYER BEN 10~~~

Inilah keje2 akak dihujung minggu, membuat kek besday untuk klient :)

Tuesday, May 24, 2011

Dinner semalam; ROTI ARAB

 


 ROTI ARAB ..... masih dikuali lagi

 Siap sudah~~~~


Teh tarik dan roti arab cicah sambal sadin je cukuplah untuk stok jaga badan kononyerrr...... pas tu nak tido lapar balik... sape susah, akak jugak hahaa

konon2 nak lite2 dinner......

Bahan2
  • 250 gm t/gandum
  • 2 s/k yis
  • 1 s/b susu tepung
  • 1 s/b magerine
  • 1 s/b gula
  • 170 ml air
  • 1/2 s/k garam
 
 Cara2
    1. Air+yis+garam+gula  kacau hingga larut'(kalau gunakan BM masukkan semua bahan2 dan on)
    2. tepung +susu tepung+magerine kacau rata masukkan air tadi sedikit2 uli hingga sebati.
    3. perap selama 1jam
    4. bulat2kan ikut suka ,kemudian dileperkan dan digoreng
    5. angkat bila kuning hidangkan dengan sambal bilis atau sadine

    PS: buat Yati yang ingin mencuba roti ini, jangan tak buat ya!

    Monday, May 23, 2011

    Kek gula hangus @ kek span




    Salam semua......... ini adalah salah satu kek kegemaran akak......tapi ada orang tak suka sebab rasanya tak selembut kek2 biasa....

    Bahan-bahan
    • 1 1/2 cawan tepong gandum(ayak bersama soda+baking)
    • 1 sudu teh soda baikabonat
    • 1 sudu teh baking powder
    • 1 cawan susu pekat
    • 1 1/2 cawan gula pasir
    • 1 1/2 cawan air
    • 1 sudu besar magerine/butter
    • 6 biji telor

    Cara-cara


    Masak gula hingga cair. Masukkan air kacau hingga gula cair masukkan butter.
    1. pukul telor ,masukkan susu pekat kacau rata.masukkan tepung dan gula hangus.
    2. masukkan kedalam loyang yang telah dilaser minyak dan dialas kertas minyak
    3. biarkan sekejap adunan dalam 1/2 jam sebelum dibakar
    4. bakar 170c selama 3/4 jam atau hingga masak
    pssttt..... guna api bawah aje ya..

    Sunday, May 22, 2011

    Pisang lagi.......

    Salam semua...... dua hari lepas akak ada membuat apam pisang... saja nak mengahabiskan stock pisang emas kat rumah ni......hihiii alasan sebenarnya adik akak pernah bersungut kat akak:
    "AAlong ni segala jenis pisang kalau dapat kat dia mmg tak selamat..... kalau tak jadik kek, jadi apam.. kalau tak pon jemput2. Paling tidak lempeng.. Suka sangat makan kuih pisang"
    Alaaa sebenarnya makcik tu kecoh je... kalau akak buat dia yang sibuk2 mencuba dulu.....
    "Rasa ek Along"
    Banyaklah kamu punya rasa adik oi... hahaa~~~~

    ok Akak share resepinya ya...... Memang senang kalau tau. Tapi kalau tak tgk aje resepi ni:


    Bahan-Bahan
    • 2 cawan tpg gandum

    • 8 biji pisang emas

    • 3/4 cawan minyak sayur

    • 4 biji telor

    • 1 s/teh baking powder

    • 1 s/teh soda baikabonat

    • 3/4 cawan gula

    • secubit garam

    Cara-Cara
    1. Ayak tepong +soda+baking

    2. pisang dilenyek

    3. blend telor + gula+minyak hingga rata

    4. campurkan adunan telor dengan pisang hingga rata

    5. masukkan tepong kedalam adunan telor tadi

    6. kacau rata

    7. minyakkan acuan kukus hingga masak dalam 15 minit

    8. Siapppp

    Yang dalam mangkok tu untuk mokcik yang dok membebel tulah!

    Ni aje untuk akak ..huhu

    Saturday, May 21, 2011

    Donat Labu.......

    Tadaaaa dah siap ditabur gula custor.......tgk warnanye...kuning dan lembuttt
    Adunan yang telah siap di canai
    Baru keluar dari BM

    Hari ni akak nak share satu resepi yang senang lagi sedap........Akak ni kalau kuih muih yang berkait dengan labu ni suka sesangat.....so takyah cite panjang2 kita tgk resepi


    • 650 gm tepung gandum(klu lembik bolihlah ditambah sedikit2,)

    • 1 Cawan labu yang telah direbus dan dilenyek

    • 1 1/2 cawan air

    • 1/4 cawan susu pekat

    • 1/3 cawan minyak

    • 2 s/b gula

    • 1 s/k garam

    • 2 s/k muripan
    Akak masukan semua bahan dalam BM.....cepat aje siapnya tapi kalau xde xpe buat aje macam biasa uli guna tangan ..pas perap dalam 1/2 jam.bila naik barulah dicanai dan digoreng seperti donat biasa,

    Akak mmg rekmen kat adik2 dan anak2 ...sedap oooo lembuttt aje....
    cuba ya.

    Thursday, May 19, 2011

    eeeemmmm roti dah habis~~~~~~




    Salam semua.....

    balik dari office baru perasan stok roti kat rumah dah abis.......nak keluar lagi...eeemmm malas oooo..akak mmg sentiasa simpan stok roti kat rumah ,bukan apa kot malam2 lapar ada gak benda bolih dikorbankan....ataupon taksempat nak buat b'fast ada gak peyelamat so...macamane ni???? laaa ...apa guna ada breadmaker kat umah ni ek .......yalah ek takpe2 mulah projek meroti

    senang aje nak membuatnya......rasa2 dalam N3 lepas ada akak masukkan resepi roti ni nanti jeguk2lah ya....sambil tu sempat gak membuat bingka labu.....resepi... akak guna resepi matgebu yang dari sedenak tu ok resepi dia.....yang ni pon ada dalam N3 lepas....cuma akak pepandai menukar cara2nya .....telur,gula santan akak lebur aje dalam blender rata aje masukkan tepung blend semua rata2 baru tuang kat dalam labu yang telah dilenyek...kacau rata2 siap leh bakar dalam oven 200'c selama 40 minit siap...senangkan....

    tak pasal2 sebelum tido akak dah siap dua hidangan b'fast untuk esok .....

    so adik2 anak2 moh kita merajin2kan diri....

    Monday, May 16, 2011

    Antara order dan buah tangan.....




    Buat oder untuk b'day dan hari ibu...........dua2 kek tu akak buat pada malam ahad dan siapkan deconya pada sesubuh alam.....

    siap mendeco terus mengodek muffin tuk buah tangan kat bakal besan kat muar nun......

    siap sebelum sembilan.......siap2 pulak untuk ke kelas maklang Azie....


    Sunday, May 15, 2011

    Kelas brownis bakar @ Maklang Azie

    Inilah rupanya cheese brownis bakar yang sangat2 akak idamkan untuk membuatnya......sebenarnya ada 2 jenis brownis yang dipelajari tapi cuma yang ini aje yang akak ambil gambar........yang lagi satu tu lupalah pulak
    senang aje rupanya nak buat brownis jenis ni .........tapi tulah kalau setakat baca resepi tapi tak dapat tenguk cara2 pembuatan memang xleh.....kena gi tgk.... buang sikit duit untuk ilmu mmg tak rugi........anyway Maklang terima kasih bebanyak sebab share ilmu yang ada dan tak lokek2 kongsi pengalaman berniaga kuih tu....
    Terima kasih bagi akak semangat tu........tapi tulah makcik ni kejap panas kejap sejuk hihiiiii...

    untuk adik2 yang bersama2 akak kat kelas tu ...jangan lupa add akak kat FB yoo... pssttt akak lupalah nama kelian....xpe2 nanti akak tanya maklang ok.

    Saturday, May 14, 2011

    Brownies steam untuk B'day Zila Nurin

    Kat atas tu pon brownis steam....untuk makan2 kat umah takutlah ada orang kempunan tenguk brownis untuk zila kita tuuuu.......





    10/5 adalah b'day anak menantu pertamaku......sayangnya hari itu jatuh pada hari berkerja{selasa)....tak sempat nak buat makan2 buat zila tapi....sempat gak buatkan brownies steam untuk candle light dinner dia dan husbandnya hihiiii anak akak lah tu.....harap mereka berdua aman bahagia selamanya....tabah dalam menghadapi segala dugaan hidup!!!!selamat hari lahir anak... sayang kamu....



    Sunday, May 8, 2011

    Hari Ibu @ Mother's Day........

    Selamat hari ibu semua.....Terima kasih kat anak2 yang wish dan bagi hadiah untuk akak,mak sayang kamu semua....Ok sekarang kita lupakan cerita langkawi ....akak nak share satu resepi yang senang lagi sedap ...resepi ini akak ambil dari salah seorang rakan FB terima kasih
    sebab share resepi ini.Akak biasa membuat kek pisang tapi tak pernah terfikir untuk memarblekan nya... itulah untung nya kalau ada rakan2 yang tidak lokek2 idea untuk kawan2 lain...ok jangan panjang2 cerita kita share resepi ok



    • 5 biji pisang

    • 4 biji telor

    • 1 cawan minyak

    • 1 cawan gula (blend semua bahan2 diatas)guna blender biasa aje

    • 1 1/2 tepong gandum + 1 s/teh soda baikarbonat + 1 s/teh krim of tatar(ayak)

    • 2 sudu besar koko (utk adunan coklat)
    Masukkan bhn2 blender kedalam tepong yang telah diayak,kacau rata.bahagi dua adunan
    plain dan koko....lapis seperti membuat kek marble biasa.bakar hingga masak .....
    siap!!!
    Kek pisang marble........nampak macam kek marble tapi sebenarnya kek pisang yang telah di marblekan.....
    kat bawah ni pulak muffin bluebarry .....sedap tau nanti kalau akak free2 akak masukan resepinya yaa....(pssttt gambar tak cantik sebab guna H/phone)

    Saturday, May 7, 2011

    Langkawi oh Langkawi (Part 3); Satio & Sebuah Kejujuran


    Bersama anak gadisku.......... Ain Akira...


    Lunch diatas jeti.........masakkan yang terlampau *****dan tak*****
    hiihiii banyak komen....makan ajeee


    wah yang ini heavy b'fast........dipantai chenang but sedap n fresh



    Pengalaman bercuti yang sesangat suka dan sedih dilangkawi........

    Sukanya bila dapat melawat tempat2 yang menarik......dan pemandangan yang woww..... tak sukanya bila dalam masa 5 minit akak kehilangan h/phone satio yang banyak berjasa pada akak......akak pasti memang si'polan' tu yang telah mengambilnya.... tapi nak buat macamane bila dia mati2 menafikannya....

    So xper dik.......harap kamu berbahagia dengan h/phone ****tu.......


    PS: Adakah anda sama spesis dengan pencuri h/phone di bawah? Jawab sendiri la ya dik!



    Friday, May 6, 2011

    Thursday, May 5, 2011

    Langkawi oh Langkawi (Part 1); Berjalan-Jalan


    Ke langkawi .........tak sah kalau tak shopping minyak gamat......masing2 sibuk memilih yang mana nak beli.....akak pon sibuk gak....angkat ..letak....angkat letak...last2 beli 1/2 dozen minyak seruntun yang tengah popular disana......bagus untuklenguh2katanyaa.....En suami dah pesan jangan beli minyak gamat ....kat umah ada banyak......oleh2 dari kawan2 yang kelangkawi....


    haaaa.......nilah minyak seruntun yang tengah dimasak.........tgk lah segala akar kayu dicampur...



    Yang ni pulak ais cream susu kerbau.........cuak gak akak nak cuba ...tapi bila tenguk semua orang selamba je........akak pon selamba........eemmmm not bad !!!


    Yang ni pulak minyak gamat yang fofular tu .......sedang dalam peroses.....


    Disinilah buffalo farm langkawi........tempat dimana memperoses cheese tempatan yang terkenal dikalangan pengusha hotel dan rumah tumpangan......cheese ini cuma cukup untuk dibekalkan untuk yang disekitarnya aje......akak pon tak dapat nak rasa cheese mereka tu.....dengar ceritanya sedap.


    Pandangan didalam gua kelawar........cantik tapi bau ......hisss bau kelawar lahhh




    Nilah boat yang membawa kami mengelilingi pulau2 disekitar.....


    Inilah group kami bersama En Fauzi (adik angkat akak)yang banyak membantu kami untuk...tak penat2 bekongsi cerita disamping menjadi pemandu kami......terima kasih Fauzi budi mu dikenang...


    Inilah antara cikgu2 dan cikgi2 dalam rombongan cik Pah ke langkawi......


    Pantai....ditepi chalet kami menginap..........kuat ombaknya!!