Monday, June 27, 2011

MengePOWlah pulak


Pau Kacang

   Manggo Lassi

As-Salam semua, takde lah nak share yang best2 pon ari ni,saja terlanjur rajin nak gak cerita kisah2 semalam, Akak balik keje agak awal semalam,so terus memasak untuk makan malam,terlanjur anak dara akak puasa kenalah prepare awal sikit......masak yang simple aje udang masak lemak dengan belimbing.sayur kacang panjang goreng cili.......ikan goreng....n sambal hitam siap dinner kami 3 beranak.

Teringatlah pulak akak ada inti kacang kat peti sejuk....megepau ok gak ni ,nasib baik akak ada Bread Maker ,jadi senanglah kejenya,masukkan semua dan on,lepas 45 minit siap untuk dibentukkan .kukus 10 minit.

Siap, dapatlah dalam 25 biji.Wah sattle b'fast esok ni......Tapi kita hanya merancang .......Bagi kat jiran sebelah 5 biji,En hubby rasa,anak pompuan rasa, anak lelaki rasa,anak menantu rasa.....mak pon nak rasa last2 tinggal 4 biji hahaaa.......siannya ada 4 biji balance untuk b'fast esok ....oklah

Ada 3 biji mangga ......kat dapur ni ,tengguk2 dah masak benar,kena buat sesuatu ni kalau tidak busuk membazir pulak.......ok Akak blend isi mangga campur dengan susu UHT campur lak dengan gula bubuh air batu lebih2.....slurrrrr sedap bangat nyamannn buu.... Manggo Lassi versi kak yam .                                                                      

Sunday, June 26, 2011

Instant Nasi Dagang.... Ada ke?

Nasi Dagang Versi sonang....@ malas

Triffle Pisang Lemak manis

Assalamualaikum Semua..... Seperti biasa hujung minggu Akak sentiasa sibuk.....kemas rumah ,cuci sane cuci sini,sambil membuat sarapan pagi yang lama nak buat tapi tak buat2 so hari ni ,merajinkan diri untuk memasak nasi dagang,tapi takde lah nak kukus2 bagai...Akak buat stail mim...semua akak lebur dalam ricecoker aje....ok aje rasanya (hihihii statment penyedap hatiii).

Untuk gulainya Akak rebus ikan tongkol + gula melaka+asam keping+halia+ bawang putih+garam rebus agak2 sejam(Akak rebus malam semalam jadi pagi ni dah terus bolih mengulai)

Untuk gulai akak tumbuk bawang merah+bawang putih+kunyit basah+lengkuas+ketumbat+jintan putih,akak tambah cili giling biar pedas sikit..oooppsss jangan lupa kerisik

Tumis macam gulai biasa,mmg sedap nakkan cantik masukkan cili padi merah sebiji2...

siap gulai lawan lak dengan acar timun (senang hiris timun+karot+bawang merah+cili merah+gula +garam gaul secukup rasa)

Inilah nasi dagang versi orang johor hahahaaa....
Tak lupa gak akak buat pencuci mulut ....triffle pisang

Saturday, June 25, 2011

Thursday, June 23, 2011

Gi mana yaaa bila hidup tanpa airr



 Sarapan Akak dan family pagi ini kuih dadar @ ketayap resepi pernah  letak dalam blog. Nanti cari sendiri yaaaa!!!!

Salam....... kecoh semalam pasal air xder....... termasuklah Akak...... Ada 286 kawasan area PJ mengalami ganguan air.....kalau selalu bukak paip xhinggat2....tapi ari ni baik punya tadah untuk cuci pinggan ke cuci muka .....walaupon untuk mandi baik punya jimat....Selalu kalau mandi,kalau tak sejam xsah tapi ari ni baikkkkk punya jimat takut tunggu esok tak cukup air simpanan ,nanti nak mem***** pon tak leh sape susah, nak lari kat office pon sama gak.....air e.....elekkk...



Wednesday, June 22, 2011

Sambal Hitam from Pahang

As-sallam semua....Hari ni Akak nak share sikit resepi membuat sambal hitam ni,Akak pernah makan sambal ni.....itupon Akak order secara online(macam2 dah ada dijual secara online)termasuk sambal ni kalau tak silap akak akak order dekat2 bulan puasa tahun lepas..........barulah sekarang ni akak berpeluang untuk mencuba membuatnya sendiri....itupon  setelah ada rakan yang memberi buah belimbing buluh (bahan utama)Nanti akak share bahan2 dan cara2 tuk membuat sambal ni.....tapi akak takdelah nak sukat2 resepinya, Kita kena rasa ikut kesusuaian tekak masing2 ya.

Bahan-bahan
  • Ikan bilis(yg telah dikopek)ditumbuk kasar
  • cili padi ikut pedas yg di gemari (tumbuk)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 biji bawang besar (tumbuk)
  • kicap manis
  • garam
  • gula
  • minyak untuk menumis
  • Jangan lupa belimbing (yg telah direbus tanpa air)

Cara-cara
  • Tumis bawang hiris hingga kuning,masukkan cili padi,bawang dan ikan bilis yang telah ditumbuk tadi.
  • masukkan kicap,belimbing gula dan garam secukup rasa.
  • Masukkan belimbing yang telah direbus  tadi,kacau sebati semuanya.Biar hingga kering (sentiasa dikacau)

Feedback dari semua yang telah merasa sambal ini ,semua kata sedap......Akak rasa sangat sesuai untuk hidangan dibulan puasa nanti........kata orang tu pembuka selera tak gituu..........


Tak sesia2 mencuba...so sesiapa yang teringin...janganlah memalu ....... untuk tahan lama kenalah biar sambal ini kering sedikit.

Tuesday, June 21, 2011

Riad bufday......Father's day n Mamat bufday !!!


Tenguk tajuk pon takut 3 in 1 macam kopi segeralah pulak......tapi tulah realitinya save budget,so sekalikan semua.....tapi alhamdulilah ,majlis berjalan lancar berkat pertolongan adik dan anak2 Akak.....



So kita layan gambar2 yang ada.....Akak buat 4 biji kek masa hari kejadian 2 coklat moist dan 2 banana indulgance....maindish nyer soto...laksa(menantu akak yang buat) nugget,puding marble,triffle,roti jala dan kuih2.....xsangka ramai yang datang baik jiran2.....sedara2 dekat....dan kawan2 office anak2.

Puding marble..


 Triffle 


Banana Indulgance......

Gambar kat bawah tu bufday boy yang sikit moody tengah disuruh memotong kek.....Anyway Terima kasih bebanyak kepada semua saudara dan sahabat2 yang hadir,maaf kalau ada apa2 kekurangan terima kasih juga kat semua anak2 serta menantu dan adik akak yang banyak membantu hingga akhir majlis.....


Monday, June 20, 2011

Buah Mangga @ Mempelam.......


Antara Buah2an yang Akak suka beli bila kepasar malam,sekarang ni tengah musim buah mangga,mmg murah2kan.......Akak tak taulah nama mangga2 tu tapi mangga yang akak beli ni baunya wangi,harganya cuma rm3.00 sekilo,ada kat sesetengah tempat diorang kira tiga kilo rm10,pon kira2 masih murah lagi memandangkan buah2 tempatan.....sebab tu kulitnya tak secantik dan segebu mangga siam tu, yang licin cantik........tapi kalau bab rasa Akak rasa mangga kita mmg tak kalah ...... sangat2 manis dan juicy.......


Yang buah limau tu mmg buah wajib sekarang ni akak beli untuk buat jus cucu akak yang sorang tu... Hihiihii..... sebenarnya Akak saja aje masukkan cerita buah2kat N3 ni...... asyik cerita masak je kan... nanti muak lak

Sunday, June 12, 2011

Sabtu dan Ahad..... Sibuk Bangat

Weekend yang sibuk kononya tapi sempat gak membuat aiskrim ala2 baskin robin ...buat pon atas permintaan Mr hubby....

Hak ni Mr. hubby punya !!!!!

 Banana Indulgence..

Karot Kek lagi..


Kedua2 kek ini projek hari sabtu,ingatkan siap projek ni nak terus gi KL eemmm xsempat dah dekat kol 6 ptg ni...Ingat2 naklah gi usha..GM Plaza kata nya ada kat Jalan Chow Kit,Akak tak pernahlah gi tempat ni baru nak servay2 dengar nya ada jual barang2 brended2....tapi kalau dah petang sangat siaplah jem...almaklum malam minggu.....kang xpasal2 bersilat dalam kete....takpe2 Pah Yam esok masih ada statment peyedap hati...

Hari minggunya sesudah subuh...(hihihi dlm kol 8 pagi) Akak dan anak dara sorang tu ke KL jugak....nak cari barang2 persiapan kawin dia....Akak parking kat Semua House masa tu ok lagi.....jalan TAR masih clear.....pusing punya pusing tak sedar dah kol 1 tengahari ,patutlah semakin ramai umat manusia ni.....xleh jadi siapaje membeli bunga pahar...bunga manggar......bunga telor.....dan segala macam punya bunga akak dan anak dara bertolak balik.........nak tau berapa parking akak kena Rm 12.00 kau.....itu sampai kol satu agaknya kalaulah sampai petang.....mau rabak poket bayar parking...hisss KL....KL
GM Plaza tak Usha lagi ni......xpe2 esok masih ade....yeee

Friday, June 10, 2011

Order dari teman.

Dalam proses pembuatan..

 Masih lagi musim mengedot. Apam dot2 filling blueberry.

Moist Chocolate Cake with Chocolate Ganache

Thursday, June 9, 2011

Cucur Udang @ Jemput2 Udang Simple Dimple


Rasa nak makan yang simple2 aje malam ni fikir2.....oooo baik buat cucur udang....dengan semangat berkobar2 akak meneruskan operasi mecucur.... senang dan cepat!

Ada orang suka makan cucur ni dengan sambal kacang. Akak lak tak berapa gemar makan ngan sambal kacang ni so akak buat aje sambal cicah biasa yang leh gak buat cicah keropok, sambal akak simple aje rebus cili kering ,blend bersama bawang putih,air asam atau cuka (akak guna asam aje sebab En hubby tak makan cuka) garam dan gula.

Dalam membuat sos ini rasa gula dan asam mesti balance baru sedap rasa sos kita.Akak nak share gak resepi cucur ni kat anak2 n adik2 semua kekadang resepi yang simple2 ni pon kita kalau tak biasa buat pon taktau!



Bahan2
  • 500 gm tepung gandum
  • 3 s/kecil udang kering (tumbuk halus)
  • 1 biji bawang besar (cincang)
  • 2 biji cili merah (cincang)
  • kubis (hiris)
  • kucai (potong2)
  • udang ikut suka (banyaknya)
  • 1 biji telor
  • 2 s/kecil Yis kering
  • garam n gula
  • air.. ikut kecairannya (agak2 macam kita buat jemput2 bilis)

Caranya sama macam kita membuat cucur atau jemput2....cuma yang ini bila adunan sebati kita biarkan sebentar sebelum mengorengnya. Siappp

    Tuesday, June 7, 2011

    Mengapam!

    Salam......semalam balik dari office agak cepat sikit , almaklum jalan tersangatlah clearnya,kalaulah sentiasa begitu.....eeemmm jangan harap minggu depan sekolah buka...siapplah

    Sesampai dirumah baru terfikir apalah untuk dinner hari ni?.........buka peti sejuk ada telor itik,eemmm masak lemak sedap ni...terus mulakan projek ,masak lemak cili padi telor itik bersama kacang buncis,goreng ikan tenggiri,dan yang penting sambal belacan buah pelam sodap oooo....

    Memang rezeki ramai.... Attholib n isteri , Samad anak kedua pon datang, so ramailah kami malam tu dinner bersama2.... Alhamdulillah cukup pon..

    Lepas makan semua pakat balik......tinggallah kami bertiga.....mokcik dah mula meraban apa....nak buat,ooo apakata ari ni akak mengapam,bahan pon ada so terjadilah Apam berinti Strawbarry... bahan2nya tersangatlah simplenyee!



    Bahan2
    • 3 biji telor(dari peti sejuk)
    • 275 gm tepung gandum
    • 220 gm gula halus (akak buat cuma 180 aje)
    • 150 ml susu segar
    • 3 s/teh baking powder
    • 1 s/teh ovallette
    • untuk filling ikut selera.....

    Caranya
    Mixer semua bahan kecuali filling,hingga kembang @ putih. Bahagi kepada warna2 yang disukai. Masukkan 1/2 bahagian adunan ,masukkan filling dan tutup penuhkan dgn adunan. Jangan lupa dot2kan ikut suka masing2. Kukus selama 15 minit dengan api yang sederhana.

    PS: Terima kasih kepada Zurina (rakan FB sebab share resepi yang senang n sedap)

    Monday, June 6, 2011

    Ahad dan Bubur al-Gandum

    Salam....Akak baru balik dari kenduri kat penang....akak bertolak selepas pukul 11 mlm.....saja bertolak malam untuk mengelak jem esok hari.mmg dijangka hari ahad semalam mesti jem teruk sebab ramai yang bertolak balik ke KL selepas cuti B'day Agong.Akak sampai KL pon dalam pukul 2 pagi tu lansung tak berhenti2....Tadi sepupu akak col, cerita dia sangkut kat jem (ahad) dari penang 5 ptg sampai Ipoh 9 malam......hahaha ambik kau!!!! mau berasap dalam kete,nasib akak balik dulu .

    Oklah kita lupakan cerita kenduri dan jem..,semalam jenuh cari idea apa nak di masak untuk lunch.....rasa macam nak makan sotolah pulak....tenguk2 semua barang2 ada dalam petisejuk terus jerang nasi impit segera ( Akak masak guna presure cooker) 20 minit siap,Pastu tumis sup soto (akak guna pencen) lepas sejam siap semua ,sambal kicap mmg dah sedia ada dalam peti sejuk...tapi lupa lak nak snap gambar ,I'm sorry......bak kata Amir rajalawak. Siap tu akak cakaplah dengan en hubby .....apa eh nak masak untuk minum petang ni....."buatlah apa2 abang okje."...akak ckp... akak nak buat bubur gandumlah rasa macam nak makan bubur gandumlah pulak "Haaaa... ngidam ke" kata Mr. hubby..... hissss ada ke ngidam dah tutuplah kilang wak oiii...



    Bubur Gandum ni semua orang pandai membuatnya kot.....akak tak de nak sukat2 main agak2 je

    Bahan-bahan:
    • rebus gandum hingga kembang
    • santan secukupnya....simpan yang pekat untuk kepala santan.
    • gula melaka
    • gula pasir secukup rasa
    • daun pandan
    Masak seperti membuat bubur kacang atau pulut hitam.

    Senang bangat.......
    

    Sunday, June 5, 2011

    Majlis Kahwin....Butterwoth Pulau Pinang

    Majlis kahwin.anak sedara sepupu.... best betul pemandangan tempat majlis ni berlangsung berdekatan dengan sawah padi sejuk mata memandang.......bagi kami yang tak pernah jumpa sawah padi ni macam jakunlah pulak asyik nak bergambar aje ,sian kat sepupu kami dari singapore siap pegang2 pokok padi nak rasa beza padi ngan lalang.......agaknya kalau pesawah padi tenguk kami mesti diaorang gelak teguling2 jakun betul orang2 ni......

    Bersama sepupu sepapat...


     Bersama anak-buah, Siti Nuratiqah........

     Bersama bapa saudara Syed Abu Bakar dari S,pore .... Sian dia tak berapa sihat tapi semangat nak jumpa saudaramara.


     Yang ni pulak bapa saudara dari JB Syed Alwi pon tak berapa sihat.......


     Akak dan Abah akak Syed Abd Rahman..... pon tak sihat gak


     Hak ni pulak maksaudara akak Sharifah Atiah dari Kulim nampak sihat tapi pon tak berapa sihat.....

    Yang ni Betul2 sihat pengantin barunya......Aisyah dan Shuhaimi selamat pengantin baru buat kelian berdua Umi doakan kelian bahagia kekal hingga keanak cucu.Buat Ibu pengantin perempuan Sharifah Shuhaila Kak yam ucapkan tahniah untuk menantu pertama semoga cepat menimang cucu...... AMIN

    Saturday, June 4, 2011

    Kenduri Kahwin. Di dewan Marina Resort Tanjung Emas Muor....


     
    Antara gambar2 yang sempat diambil semasa perkahwinan anak saudara sepupu.



     
    Majlis berlangsung ditepi laut..........siap angin sepoi2 bahasa....jadi akak2 jemputan tu makan tak hinggat2... nasi beryani.... laksa... bubur kacang laluuuu....jee



    Selamat Pengantin Baru buat Siti Nurul Akhmah dan pasangannya Azlan semuga berkekalan hingga akhir hayat...buat sepupu Sharifah Zaidah, Akak ucapkan tahniah untuk menantu pertama.....mudah2an tahun depan menimang cucu. Aminnn