Sunday, February 26, 2012

SHEPERD PIE

 Picitkan cili sos.....baru ngam rasanyerrr
 Bekas alluminium kecil.....
 Bekas yang besar...........
Memandangkan ramai yang nakkan resepi Sheperd Pai ini so Akak kongsilah resepinyer disini....Janganlah malu2 ya untuk mencuba .....

Bahan2 inti
  • sepeket daging kisar(biasanyer dlm 400 gm)
  • 1 bijik bawang besar didadu
  • 1 bijik bawang putih(cincang)bawang putih guna ulaslah bukan biji hihiihi
  • 1 cawan kacang panggang(baked bean)
  • cendawan butang belah 4(ikut suka banyak mana...akak guna 10 bijik)
  • Tomato masak didadu (dlm 4-5 biji)
  • lobak merah didadu(kalau yang besar setengah biji cukup,klu kecik gunalah sebijik)
  • daun pasli cincang(Akak guna yang kering)senang .Dlm 1 s/kecil
  • 1 s/makan lada hitam serbuk
  • 1 kiub daging
  • 1 cawan air + 1 s/b tepung jagung (air ni letak agak2 aje xperlu habis semua)
  • 2 s/makan minyak zaitun (minyak biasa pon ok)
  • garam secukunyer
  1. Tumis bawang besar dan putih hingga wangi.
  2. masukkan daging,cendawan kacau rata
  3. masukkan lobak,tomato, dan semua bahan lain kecuali air t/jagung
  4. apabila mendidih dan sebati masukkan air t/jagung kacau rata.
rasa garamnyerr......biar sedikit kering.ketepikan,kita buat pai lak..

Utk Pie

  • 1 kilo kentang (buang kulit dan rebus empuk)
  • 1/2 cawan susu UHT
  • 2 s/makan butter
  • 1 s/t lada sulah
  • sedikit garam
Lenyek kentang yang telah direbus tadi panas2 (buang airnya)
Setelah hancur masukkan butter,garam,lada sulah gaul rata2.
Masukkan susu sedikit2.
Masukkan kedalam bekas alluminium ....kentang....inti.....kentang tan atasnyer tabur sedikit daun pasli dan Serbuk lada hitam.siap.
Bakar dalam oven 200c hingga perang atasnyer....siap untuk disantap

Kastard tea kek

sepotong "KASTARD TEA KEK"....eemmmm nampak tak layer kastardnyerrr
Salam
Yang ini projek semalam (ahad). Tak tau apa nak dibuat pagi ni so terus ...terfikir baik akak membaking so teringatlah kek ini lama dah simpan resepinyer.sedap juga ada sedikit kelainan sebab ada layer kastard didalamnyer.
  • 1/2 cawan butter
  • 1/3 cawan gula custor
  • 1 biji telur
  • 3/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1/4 cawan tepung kastard
  1. Pukul butter ngan gula hingga kembang,masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
  2. Guna kek pan yang bolih ditanggalkan bawahnyer.....alas dengan kertas dan griskan.
  3. letak sebahagian kek  dan ratakan.....tuangkan kastard dan tuang baki kek tadi
  4. bakar dalam oven 180c selama 30 minit atau masak....sejukkan tabur dengan gula ising
Bahan kastard
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 s/b gula custor
  • 2/3 susu 
  • 15 gm butter
  • 2 s/t vanilla
Larutkan tepung kastard gula kedalam susu ,masak hingga pekat......masukkan butter dan vanilla...sejukkan

Saturday, February 25, 2012

25 Feb; Bufday Muttalib Attholib @ Along

 PUDING ROTI...... dimakan bersama kuah kastad (pencuci mulut?)

Birthday kek buat anak sulung yang dikasehi........ Muttalib Atollib yang ke 3+ sudah!!! 

 Ini lah dia Rainbow Cake yang telah dipotong...

Sheperd Pie

Salam semua,
Dua tiga hari sebelum b'day Along..... Akak jenuh memikirkan kek apalah nak dibuat untuk anak sulung Akak ini,naklah buat sesuatu yang lain dari kebiasaan ....eeeeemmmmm ternampak kek rainbow dalam salah satu website.....nak buat.....nak buat... 

Ok...tak kan kek aje,emmm nanti fikirlah....so jumaat malam teruskan misi untuk Rainbow kek....Adoooiii aiii lamanyer nak siap satu kek,patutlah orang jual mahal sangat...kena bakar satu persatu layernyerr.
siap gak akhirnyer......senyum puas hati

Kita bolih merancang ,Tuhan menentukan segalanya... nyaris2 Akak nak batalkan majlis makan2 family ni sebab dapat col dari big boss nak Akak standby untuk stock tik harta 2 dia yang akak jaga ... mulanyer dia cakap buat dua hari sabtu ahad.... (matii oooo)... Boss suruh kena ikut ... walaupon...... isk isk isk
Sabtu pagi selepas wish b'day Along.... gi office langsung xbagi tau nak buat apa2 kat anak2 walaupon kek b'day along dah siap.. takut tak sempat.

Kol 9 boss dah col (org lain semua cuti sabtu) Akak aje yang yang keje... Tapi boss good mood pagi tu... so keje semua lancar... siap bawa manpower lagi 6 orang campur dengan staff akak 4 orang wahhh..... hebat2 lebih kurang dalam pukul 12 hampir siap.... Boss senyum aje siap cakap "saya keluar jap ya beli lunch untuk semua"bertambah2lah semangat staff semua buat kerja...

Kol satu lebih kurang Boss sampai dengan nasi bungkus .... lauknyer pon best2,pandai boss pilih TQ boss
Lepas makan ... kami sambung kerja, dalam pukul 2.30 ptg lebih kurang .... siap kerja lagi pon hujan mula turun rintik2 manja , So Akak ambil keputusan berhenti Audit....

Masa ni boss dah balik (lepas hantar makanan) so Akak col bos.... 
"ok esok xyah datang auditlah kita sambung minggu depan aje... sebab esok saya ada jemputan kawin Yusri n Lisa kat Putrajaya"

Ok Boss saya ikut aje(padahal dalam hati rasa nak melompat tinggi...:)

Psttt.... Bos siap bagi seorang RM50...terima kasih Boss murah rezeki hihihi....

Seperjalanan balik dari office... dalam kepala dah mula merancang... ok sempat ni kalau nak buat makan2 ni
terus set apa nak buat.... Nasi serai, Ayam Kuzi, Sheperd Pie, puding roti..... eeeemmm cukuplah nanti xhabislak.

Ngam2 kol 6 petang semua siap masak, Tapi lum kol budak2 ni nak ajak makan malam kat rumah sambil sambut b'day alongnyer (sebenarnyer dalam hati sedikit terkilan ... sebab anak akak yang kedua xdapat joint kami, dia masih berkerja di Sabah (audit) untuk sebulan lagi... xper Sham nanti awak balik mak masak cam ni lagi yaaa... ok siap kol semua ... makan lepas mahrib.

Seronok tenguk semua anak makan berselera.......... nanti Akak skare resepi nasi serai dan ayam kuzi mmg sedap.... tapi gambar lupa nak snap.

Akhir sekali Mak nak ucap Selamat Hari Lahir buat anak sulung Mak yang dikasehi semuga hidup Alib sentiasa diberkati dan dilimpahi dengan kesihatan yang baik serta gembira hidupnyer... Aminn

Wednesday, February 22, 2012

ANGIN BINGKA SUDAH MARIIII........

 Salam semua.......entah kenapa selepas balik dari bercuti ni mood memasak/membaking menjadi2 nilah hasilnya dan ada yang xsempat difoto jugak......kat atas tu bingka pandan rasa sesangat nak makan kalah orang bawak perut....hihi projek ni Akak buat balik dari office xleh nak tunggu2 . Moh Akak share resepi yang senang n sedap @ simple
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air pandan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan santan
  • 2 s/b butter
  • 1/2 s/teh garam
  • sedikit perwarna hijau
  • 3 biji telur
Caranyer senang aje...masuk semua dalam blender . Blend sebati .....bakar seperti bingka2 lain 180c hingga garing atas bawah.sejukkan sebelum dipotong.siap

 Yang dah berpotong hak atas ni Bingka nangka.......rasanyer sedap gak tapi xleh lawan bingka cempedak lagi sedap.
 Nangka lebih dari buat bingka....Akak buatkan pengat waduhhhhh sedap bangat tuuuu
 Yang ni pulak kuih koci pulut hitam.....sedap sangat bila kita buat  sendiri ...bolih tentukan rasanyer nak lebih manis ker ...nak lebih lemak kerr...semua ikut kita...kalau kita beli mmg xmemuaskan hati...kurang lemak kurang manis.....kalau jumpa yang cukup semua tu kira creditlahh.
Yang ni lak rendang campur(hati+paru+daging) ...dah siap masuk bekas nak bawa bekal gi opis makan ngan pulut....pssttt pulut lupa nak snap....yang pasti sedap.n kenyang tuk sarapan hari ni.

Monday, February 20, 2012

JJCM @ Sabah

 Riad n Apak......@ pasar malam KK......Tlg buat xtau kalau gambar xclear.....dari camera H/p ajeee kk
 Udang Bakar.....
semuanya dibakar.......sayang tenguk ikan merah.....ikan kaci..yang besar2...cuma dibakar kalaulah dikari dengan terung n bendi......fuyoooooo

 Bingka kelapa sangat manis......
 BUAH TARAP......adik beradik cempedak...lupa nak ambik gambar sebelumnya...katanya  orang sabah lebih suka buah tarap dari cempedak....pada Akak lak 500 kalilahnsuka cempedak

 Inilah hasilnyerrr Cempedak yang digoreng dibilik hotel......jadik gak sedap bangat isinyerr besar222
 Yang putih2 kat bawah tu ubi kayu parut........
 POPIA ..........Sangat kurus tapi panjang rasa bolih bagi 4 bintang ****
 Kuih kat atas ni tak tau nama ......rasanya sama macam pau cuma warnanyer kuning dan digulung bersama kacang merah
 Yang ini pula Kuih Pasung Pandan.......diperbuat dari tepung beras...ada juga kuih Pasung gula merah...rasa oklah.
 Yang atas tu berbalut daun pisang tu kuih pulut panggang......size agak berbeza kurus dan panjang agaknyer diorang kat KK ni sangat berseni dalam membuat kuih....semua nyer halus2 comel dan panjang2
 Secawan teh sabah........
 Buah Strawberry Kundasang/Ranau kecil2 aje buahnye tapi oklah manis gak rasanya
 Seni susun Ikan kat pasar KK agak pelik sikit......
 Sotong Bakar kat pasar malam KK....sebesar2 sotong cuma dibakar cicahlak sambal asam
 
 Ikan Kerapu Merah
 Ubi Kayu Parut.......sangat banyak terdapat dipasar atau pasar malam KK (kalaulah kat KL ada ubi macam ni dah siap parut hari2 akak buat kuih dari ubi...bingkalah ....lepatlah.....talamlah...hihihi)bila Akak tanya pada penjual kat pasar ...kenapa ada banyak jual ubi parut ni ...katanya  ini mmg makanan asas kaum Bajau.Ubi ni penganti dari nasi.....ubi ni dikukus dan dimakan bersama lauk2 sperti makan nasi.eemmmm xangin kerrrrr???
 Ketam masak lemak ngan nenas  n sotong bakar dlm foil..Udang goreng antara masakan Akak Di Sabah...Atas permintaan anak Akak yang dah bosan makan luar.....so kena lah Si Emak memasak dibilik hotel yang ada siap dapurnyaaa.....best gak masak kat dapur orang ni....