Tuesday, October 15, 2013

Salted Crab.

Salted crab ni memang berada didalam list untuk dicuba setelah sekian lama terperam,barulah dapat direalisasikan.....eeeemmm komen ,sedap juga cuma sedikit lebih bahan kena ada kuning telo masin dlm lima bijik,yang lain2 ok lah bahan biasa tapi lebih senang rasanya nak buat butter prawn.

HOKAIDO yang gebusss

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

SERUNDING JAWA...hasil dari kelapa,udang kering,bawang,cili,dan sedikit ketumbar..

Pernahkan anda merasa nasi ambeng? yang sangat popular di daerah JOHOR ,penyediaan sedikit remeh tapi sedap....tradisi masakan jawa sangat unik...biasanyer disediakan di majlis2 kenduri dan disajikan didalam dulang berserta lauk pauk.....cara makan nyer  setiap dulang harus dikongsi bersama empat atau lima rakan atau saudara mara....salah satu nya lauk nyer seperti diatas serunding jawa.... 

MEE GORENG ....juga antara lauk yang diperlukan untuk menyediakan nasi ambeng ini(mee kuning di goreng bersama taugeh berencah udang kering dan kicap)
IKAN MASIN ....juga memainkan peranan penting dalam peyediaan Nasi ambeng ini
AYAM KICAP.....juga wajib
NASI PUTIH...