Tuesday, October 15, 2013

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

SERUNDING JAWA...hasil dari kelapa,udang kering,bawang,cili,dan sedikit ketumbar..

Pernahkan anda merasa nasi ambeng? yang sangat popular di daerah JOHOR ,penyediaan sedikit remeh tapi sedap....tradisi masakan jawa sangat unik...biasanyer disediakan di majlis2 kenduri dan disajikan didalam dulang berserta lauk pauk.....cara makan nyer  setiap dulang harus dikongsi bersama empat atau lima rakan atau saudara mara....salah satu nya lauk nyer seperti diatas serunding jawa.... 

MEE GORENG ....juga antara lauk yang diperlukan untuk menyediakan nasi ambeng ini(mee kuning di goreng bersama taugeh berencah udang kering dan kicap)
IKAN MASIN ....juga memainkan peranan penting dalam peyediaan Nasi ambeng ini
AYAM KICAP.....juga wajib
NASI PUTIH...

No comments:

Post a Comment