Sunday, January 26, 2014

BINGKA PANDAN @ kuih bakar......BINGKA DAGING


Tiba2 terasa sangat nak makan bingka pandan, kesempatan cuti hari minggu Akak merajinkan diri tuk membuat bingka  yang senang ni, harum semerbak satu rumah dik penangan pandan ni.......yang penting  senang dan sedap....ok jom share resepi ni sama2
  •  3/4 cawan gula pasir
  •  2 cawan santan(akak guna 1 cawan santan kotak+1cawan air)
  • 1 cawan jus pandan(blend dln 8 helai pandan dan air)
  • 3 biji telo
  • 2 cawan tepung
  • 2 sudu besar butter cair
  • secubit garam
  • pewarna hijau dan bijan
blend semua bahan hingga sebati, bakar pada suhu 180'c selama sejam atau nampak garing
  •  
  •  
  •  

    kat rumah ni semua suka garing2...so ikut ajelah

Siap masak....lebih garing



BINGKA DAGING @ resepi ambil dari Citrasawan.
35o gm tepung gandum
500 ml santan pekat
1000 ml air
5 biji telo
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar minyak sapi
untuk adunan tepung nya seperti biasa bancuh semua ..lepas tu blend rata, ketepikan.

Inti daging
500 gm daging cincang
rempah daging
sebiji bawang besar dadu
bawang putih + halia tumbuk
garam ,gula secukup rasa
* daun sup,dan cili merah hiris dan sedikit bawang goreng untuk hiasan.
tumis bawang besar,masukkan halia dan bawang putih biar wangi,masukkan rempah yg telah dicampur sikit air ,kacau hingga rata masukkan daging cincang.
Rasa garam ...gula ...dan sedikit perasa..sejukkan baru digunakan

  •  

1 comment:

  1. Issues in Vehicle audio are very typical these days, and there are numerous reasons powering it.

    That's more than $2,000 more than the lifestyle
    of a common 4-yr mortgage. The 5 of us stopped at the gate and gasped in unison.

    my page - casalarcade.com

    ReplyDelete