Sunday, April 24, 2011

Sabtu, Ahad & Resepi Gula Hangus










Apam dan nescafe ku......... Versi papercup... Psst malas nak minyak acuan apam










Sabtu lepas dinner dengan pizza aje...........ringkas dan sedap..

Pagi ahad tak tau nak buat apa....lepas mencuci baju... berkemas rumah akak merajinkan diri untuk membuat apam gula hangus...rasanya pernah buat dulu..tapi takpelah akak share resepinya jugak buat panduan anak2 dan adik sekian~~~~


Apam gula hangus











  1. 1 cawan gula pasir + 1 cawan air (jadikan gula hangus dan biar sejuk)

  2. 2 biji telor

  3. 1/2 cawan minyak (akak guna minyak jagung)

  4. 2 s/b planta

  5. 2 s/b susu manis

  6. 1 s/t soda baikabonat

  7. 1 1/2 cawan tepung gandum

cara2

  • telor,susu ,planta,minyak diblend hingga kembang,masukkan gula hangus

  • campurkan adunan telor tadi kedalam mangkok berisi tepong yang telah diayak bersama soda,kacau sebati.

  • panaskan periuk kukus... kukus selama 15 minit (jgn lupa minyakkan dulu acuan)

Kemudian hidangkan. Senang saje.. huhu


PS: Buat sepupuku Saidah, resepi akak ni sama lebih kurang dengan resepi yang awak bagi kat akak ari tu....... Terima kasih sebab share :)

2 comments:

  1. Bestnya kuih ni.. Kuih orang dulu-dulu :)

    ReplyDelete
  2. mmg sedap ita....trylah ita buat pulak resepi dah ada tu....

    ReplyDelete