Tuesday, March 6, 2012

BINGKA KELAPA

Salam semua........
Wah membingka lagi kita ,tapi bingka yang Akak nak share ni agak unik n senang......kalau ikut dari segi rasa adalah macam rasa kuih getas....ada gak rasa kuih dangai....so apa2pon moh kita tgk resepinye and rasa sendiri
  • 200 gm Kelapa parut putih
  • 80 gm gula pasir
  • 150 gm tepung pulut
  • 4 sudu besar air
  • 1 biji telur(pukul sedikit)
  • 1/2 s/teh garam
  • 1/4 s/teh pandan emulco
CARA2
  1. Satukan kelapa,gula,garam dan tepung gaul rata.Masukkan telur,pandan paste. masukkan air sedikit2
  2. Adunan tidak cair dan tidak terlalu pekat,kelihatan kelapa bila diadun.
  3. Lenser loyang cara atau bahulu dengan minyak. panaskan dalam oven
  4. keluarkan acuan,masukan adunan hingga penuh. Bakar selama 20-30 minit dalam oven 200c atau hingga perang.

No comments:

Post a Comment