Monday, June 27, 2011

MengePOWlah pulak


Pau Kacang

   Manggo Lassi

As-Salam semua, takde lah nak share yang best2 pon ari ni,saja terlanjur rajin nak gak cerita kisah2 semalam, Akak balik keje agak awal semalam,so terus memasak untuk makan malam,terlanjur anak dara akak puasa kenalah prepare awal sikit......masak yang simple aje udang masak lemak dengan belimbing.sayur kacang panjang goreng cili.......ikan goreng....n sambal hitam siap dinner kami 3 beranak.

Teringatlah pulak akak ada inti kacang kat peti sejuk....megepau ok gak ni ,nasib baik akak ada Bread Maker ,jadi senanglah kejenya,masukkan semua dan on,lepas 45 minit siap untuk dibentukkan .kukus 10 minit.

Siap, dapatlah dalam 25 biji.Wah sattle b'fast esok ni......Tapi kita hanya merancang .......Bagi kat jiran sebelah 5 biji,En hubby rasa,anak pompuan rasa, anak lelaki rasa,anak menantu rasa.....mak pon nak rasa last2 tinggal 4 biji hahaaa.......siannya ada 4 biji balance untuk b'fast esok ....oklah

Ada 3 biji mangga ......kat dapur ni ,tengguk2 dah masak benar,kena buat sesuatu ni kalau tidak busuk membazir pulak.......ok Akak blend isi mangga campur dengan susu UHT campur lak dengan gula bubuh air batu lebih2.....slurrrrr sedap bangat nyamannn buu.... Manggo Lassi versi kak yam .                                                                      

Sunday, June 26, 2011

Instant Nasi Dagang.... Ada ke?

Nasi Dagang Versi sonang....@ malas

Triffle Pisang Lemak manis

Assalamualaikum Semua..... Seperti biasa hujung minggu Akak sentiasa sibuk.....kemas rumah ,cuci sane cuci sini,sambil membuat sarapan pagi yang lama nak buat tapi tak buat2 so hari ni ,merajinkan diri untuk memasak nasi dagang,tapi takde lah nak kukus2 bagai...Akak buat stail mim...semua akak lebur dalam ricecoker aje....ok aje rasanya (hihihii statment penyedap hatiii).

Untuk gulainya Akak rebus ikan tongkol + gula melaka+asam keping+halia+ bawang putih+garam rebus agak2 sejam(Akak rebus malam semalam jadi pagi ni dah terus bolih mengulai)

Untuk gulai akak tumbuk bawang merah+bawang putih+kunyit basah+lengkuas+ketumbat+jintan putih,akak tambah cili giling biar pedas sikit..oooppsss jangan lupa kerisik

Tumis macam gulai biasa,mmg sedap nakkan cantik masukkan cili padi merah sebiji2...

siap gulai lawan lak dengan acar timun (senang hiris timun+karot+bawang merah+cili merah+gula +garam gaul secukup rasa)

Inilah nasi dagang versi orang johor hahahaaa....
Tak lupa gak akak buat pencuci mulut ....triffle pisang

Saturday, June 25, 2011

Thursday, June 23, 2011

Gi mana yaaa bila hidup tanpa airr



 Sarapan Akak dan family pagi ini kuih dadar @ ketayap resepi pernah  letak dalam blog. Nanti cari sendiri yaaaa!!!!

Salam....... kecoh semalam pasal air xder....... termasuklah Akak...... Ada 286 kawasan area PJ mengalami ganguan air.....kalau selalu bukak paip xhinggat2....tapi ari ni baik punya tadah untuk cuci pinggan ke cuci muka .....walaupon untuk mandi baik punya jimat....Selalu kalau mandi,kalau tak sejam xsah tapi ari ni baikkkkk punya jimat takut tunggu esok tak cukup air simpanan ,nanti nak mem***** pon tak leh sape susah, nak lari kat office pon sama gak.....air e.....elekkk...



Wednesday, June 22, 2011

Sambal Hitam from Pahang

As-sallam semua....Hari ni Akak nak share sikit resepi membuat sambal hitam ni,Akak pernah makan sambal ni.....itupon Akak order secara online(macam2 dah ada dijual secara online)termasuk sambal ni kalau tak silap akak akak order dekat2 bulan puasa tahun lepas..........barulah sekarang ni akak berpeluang untuk mencuba membuatnya sendiri....itupon  setelah ada rakan yang memberi buah belimbing buluh (bahan utama)Nanti akak share bahan2 dan cara2 tuk membuat sambal ni.....tapi akak takdelah nak sukat2 resepinya, Kita kena rasa ikut kesusuaian tekak masing2 ya.

Bahan-bahan
  • Ikan bilis(yg telah dikopek)ditumbuk kasar
  • cili padi ikut pedas yg di gemari (tumbuk)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 biji bawang besar (tumbuk)
  • kicap manis
  • garam
  • gula
  • minyak untuk menumis
  • Jangan lupa belimbing (yg telah direbus tanpa air)

Cara-cara
  • Tumis bawang hiris hingga kuning,masukkan cili padi,bawang dan ikan bilis yang telah ditumbuk tadi.
  • masukkan kicap,belimbing gula dan garam secukup rasa.
  • Masukkan belimbing yang telah direbus  tadi,kacau sebati semuanya.Biar hingga kering (sentiasa dikacau)

Feedback dari semua yang telah merasa sambal ini ,semua kata sedap......Akak rasa sangat sesuai untuk hidangan dibulan puasa nanti........kata orang tu pembuka selera tak gituu..........


Tak sesia2 mencuba...so sesiapa yang teringin...janganlah memalu ....... untuk tahan lama kenalah biar sambal ini kering sedikit.

Tuesday, June 21, 2011

Riad bufday......Father's day n Mamat bufday !!!


Tenguk tajuk pon takut 3 in 1 macam kopi segeralah pulak......tapi tulah realitinya save budget,so sekalikan semua.....tapi alhamdulilah ,majlis berjalan lancar berkat pertolongan adik dan anak2 Akak.....



So kita layan gambar2 yang ada.....Akak buat 4 biji kek masa hari kejadian 2 coklat moist dan 2 banana indulgance....maindish nyer soto...laksa(menantu akak yang buat) nugget,puding marble,triffle,roti jala dan kuih2.....xsangka ramai yang datang baik jiran2.....sedara2 dekat....dan kawan2 office anak2.

Puding marble..


 Triffle 


Banana Indulgance......

Gambar kat bawah tu bufday boy yang sikit moody tengah disuruh memotong kek.....Anyway Terima kasih bebanyak kepada semua saudara dan sahabat2 yang hadir,maaf kalau ada apa2 kekurangan terima kasih juga kat semua anak2 serta menantu dan adik akak yang banyak membantu hingga akhir majlis.....


Monday, June 20, 2011

Buah Mangga @ Mempelam.......


Antara Buah2an yang Akak suka beli bila kepasar malam,sekarang ni tengah musim buah mangga,mmg murah2kan.......Akak tak taulah nama mangga2 tu tapi mangga yang akak beli ni baunya wangi,harganya cuma rm3.00 sekilo,ada kat sesetengah tempat diorang kira tiga kilo rm10,pon kira2 masih murah lagi memandangkan buah2 tempatan.....sebab tu kulitnya tak secantik dan segebu mangga siam tu, yang licin cantik........tapi kalau bab rasa Akak rasa mangga kita mmg tak kalah ...... sangat2 manis dan juicy.......


Yang buah limau tu mmg buah wajib sekarang ni akak beli untuk buat jus cucu akak yang sorang tu... Hihiihii..... sebenarnya Akak saja aje masukkan cerita buah2kat N3 ni...... asyik cerita masak je kan... nanti muak lak