As-sallam semua....Hari ni Akak nak share sikit resepi membuat sambal hitam ni,Akak pernah makan sambal ni.....itupon Akak order secara online(macam2 dah ada dijual secara online)termasuk sambal ni kalau tak silap akak akak order dekat2 bulan puasa tahun lepas..........barulah sekarang ni akak berpeluang untuk mencuba membuatnya sendiri....itupon setelah ada rakan yang memberi buah belimbing buluh (bahan utama)Nanti akak share bahan2 dan cara2 tuk membuat sambal ni.....tapi akak takdelah nak sukat2 resepinya, Kita kena rasa ikut kesusuaian tekak masing2 ya.
Bahan-bahan
- Ikan bilis(yg telah dikopek)ditumbuk kasar
- cili padi ikut pedas yg di gemari (tumbuk)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 1 biji bawang besar (tumbuk)
- kicap manis
- garam
- gula
- minyak untuk menumis
- Jangan lupa belimbing (yg telah direbus tanpa air)
Cara-cara
- Tumis bawang hiris hingga kuning,masukkan cili padi,bawang dan ikan bilis yang telah ditumbuk tadi.
- masukkan kicap,belimbing gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan belimbing yang telah direbus tadi,kacau sebati semuanya.Biar hingga kering (sentiasa dikacau)
Feedback dari semua yang telah merasa sambal ini ,semua kata sedap......Akak rasa sangat sesuai untuk hidangan dibulan puasa nanti........kata orang tu pembuka selera tak gituu..........
Tak sesia2 mencuba...so sesiapa yang teringin...janganlah memalu ....... untuk tahan lama kenalah biar sambal ini kering sedikit.
First time dengar ni.. macam sedap nampaknya. Boleh saya cuba nanti.
ReplyDeletetima kasih kak kerna share.
Hai Zura.......MMg kena cuba ni Akak pon first time rasa terus suka .....tu yang try buat sendiri.buat lebih2 pastu simpan dalam peti sejuk
ReplyDeletekeluarkan bila nak makan.
memang sedap sambal nih... mkn sambal nih dgn nasi je pon tersgt la sedapnya... hehehe... sambal hitam mak memang terbaekkkk... ekekekeke...
ReplyDeletePage ni terlalu berbunga..nak baca pun susah..kelabu mata..
ReplyDelete