Monday, June 6, 2011

Ahad dan Bubur al-Gandum

Salam....Akak baru balik dari kenduri kat penang....akak bertolak selepas pukul 11 mlm.....saja bertolak malam untuk mengelak jem esok hari.mmg dijangka hari ahad semalam mesti jem teruk sebab ramai yang bertolak balik ke KL selepas cuti B'day Agong.Akak sampai KL pon dalam pukul 2 pagi tu lansung tak berhenti2....Tadi sepupu akak col, cerita dia sangkut kat jem (ahad) dari penang 5 ptg sampai Ipoh 9 malam......hahaha ambik kau!!!! mau berasap dalam kete,nasib akak balik dulu .

Oklah kita lupakan cerita kenduri dan jem..,semalam jenuh cari idea apa nak di masak untuk lunch.....rasa macam nak makan sotolah pulak....tenguk2 semua barang2 ada dalam petisejuk terus jerang nasi impit segera ( Akak masak guna presure cooker) 20 minit siap,Pastu tumis sup soto (akak guna pencen) lepas sejam siap semua ,sambal kicap mmg dah sedia ada dalam peti sejuk...tapi lupa lak nak snap gambar ,I'm sorry......bak kata Amir rajalawak. Siap tu akak cakaplah dengan en hubby .....apa eh nak masak untuk minum petang ni....."buatlah apa2 abang okje."...akak ckp... akak nak buat bubur gandumlah rasa macam nak makan bubur gandumlah pulak "Haaaa... ngidam ke" kata Mr. hubby..... hissss ada ke ngidam dah tutuplah kilang wak oiii...



Bubur Gandum ni semua orang pandai membuatnya kot.....akak tak de nak sukat2 main agak2 je

Bahan-bahan:
  • rebus gandum hingga kembang
  • santan secukupnya....simpan yang pekat untuk kepala santan.
  • gula melaka
  • gula pasir secukup rasa
  • daun pandan
Masak seperti membuat bubur kacang atau pulut hitam.

Senang bangat.......


No comments:

Post a Comment