Rasa nak makan yang simple2 aje malam ni fikir2.....oooo baik buat cucur udang....dengan semangat berkobar2 akak meneruskan operasi mecucur.... senang dan cepat!
Ada orang suka makan cucur ni dengan sambal kacang. Akak lak tak berapa gemar makan ngan sambal kacang ni so akak buat aje sambal cicah biasa yang leh gak buat cicah keropok, sambal akak simple aje rebus cili kering ,blend bersama bawang putih,air asam atau cuka (akak guna asam aje sebab En hubby tak makan cuka) garam dan gula.
Dalam membuat sos ini rasa gula dan asam mesti balance baru sedap rasa sos kita.Akak nak share gak resepi cucur ni kat anak2 n adik2 semua kekadang resepi yang simple2 ni pon kita kalau tak biasa buat pon taktau!
Ada orang suka makan cucur ni dengan sambal kacang. Akak lak tak berapa gemar makan ngan sambal kacang ni so akak buat aje sambal cicah biasa yang leh gak buat cicah keropok, sambal akak simple aje rebus cili kering ,blend bersama bawang putih,air asam atau cuka (akak guna asam aje sebab En hubby tak makan cuka) garam dan gula.
Dalam membuat sos ini rasa gula dan asam mesti balance baru sedap rasa sos kita.Akak nak share gak resepi cucur ni kat anak2 n adik2 semua kekadang resepi yang simple2 ni pon kita kalau tak biasa buat pon taktau!
Bahan2
- 500 gm tepung gandum
- 3 s/kecil udang kering (tumbuk halus)
- 1 biji bawang besar (cincang)
- 2 biji cili merah (cincang)
- kubis (hiris)
- kucai (potong2)
- udang ikut suka (banyaknya)
- 1 biji telor
- 2 s/kecil Yis kering
- garam n gula
- air.. ikut kecairannya (agak2 macam kita buat jemput2 bilis)
No comments:
Post a Comment