haaa nilah hasilnye setelah lama teringin mencuba resepi yang amat popular diutara sana apam lengang walau pon membuatnye takdelah sampai melengag......tapi memang sedap ,cicahlak gan kelapa garam ...sedap bangat
APAM LENGGANG
Bahan A
- 2 cawan tepung gandum (klu nak campur tpg beras ok gak 1 cawan t/beras+1 cwn t/gandum)
- 2 s/teh yist(muripan)
- 1/2 cawan gula (klu sesape nak cicah ngan kuah ,kurangkan lah gulanye)
- 1 1/2 cawan (ikut kecairannya yang dikehendaki)
Bahan B
- 1 biji telur
- 1/2 cawan sant
Campurkan semua bahan A ,gaul rata. pukul telur dengan garfu,masukkan santan lepasitu campurkan bahan A dan bahan B kacau rata .simpan adunan selama 1/2 jam.
Panaskan kuali,letak sedikit minyak dan dikesat dengan tisu,masukkan sedikit adunan macam membuat lempeng,tutup kuali biar hingga masak.Lipat dua atau digulung ikut suka.
* bolih gak disedia kan awal bahan A(sebelum tidur) esoknya baru gaul dengan bahan B.
ok selamat mencuba yaaaa..
No comments:
Post a Comment