Friday, March 25, 2011

Bingka tepung pulut (kuih Lama)











BAHAN2NYA
  • 450 ml santan
  • 150 gm gula melaka
  • 100 gm gula pasir
  • sedikit garam
  • daun pandan
  • esen vanilla
  • 250 gm tepung pulut
  • 250 gm kelapa parut (putih saja)

santan+gula melaka+gula pasir+garam+pandan+vanilla masak hingga mendidih dan tapis.

tepung pulut + kelapa digaul rata kemudian masukkan adunan santan kacau hingga sebati.

Tuang kedalam loyang yang disukai dan disapu minyak,bakar 160c selama 30 minit atau hingga garing.


PS:

  1. Kepada Alang @ Zadariah Idris cuba jangan tak cuba........
  2. Terima kasih kepada Fida sebab berkongsi resepi ini

1 comment:

  1. terima kasih sebab kongsi resepi...jap lagi nak buat kut jadi boleh la makan ini kueh kegermaran ni....kueh lama....

    ReplyDelete