Sunday, May 8, 2011

Hari Ibu @ Mother's Day........

Selamat hari ibu semua.....Terima kasih kat anak2 yang wish dan bagi hadiah untuk akak,mak sayang kamu semua....Ok sekarang kita lupakan cerita langkawi ....akak nak share satu resepi yang senang lagi sedap ...resepi ini akak ambil dari salah seorang rakan FB terima kasih
sebab share resepi ini.Akak biasa membuat kek pisang tapi tak pernah terfikir untuk memarblekan nya... itulah untung nya kalau ada rakan2 yang tidak lokek2 idea untuk kawan2 lain...ok jangan panjang2 cerita kita share resepi ok



  • 5 biji pisang

  • 4 biji telor

  • 1 cawan minyak

  • 1 cawan gula (blend semua bahan2 diatas)guna blender biasa aje

  • 1 1/2 tepong gandum + 1 s/teh soda baikarbonat + 1 s/teh krim of tatar(ayak)

  • 2 sudu besar koko (utk adunan coklat)
Masukkan bhn2 blender kedalam tepong yang telah diayak,kacau rata.bahagi dua adunan
plain dan koko....lapis seperti membuat kek marble biasa.bakar hingga masak .....
siap!!!
Kek pisang marble........nampak macam kek marble tapi sebenarnya kek pisang yang telah di marblekan.....
kat bawah ni pulak muffin bluebarry .....sedap tau nanti kalau akak free2 akak masukan resepinya yaa....(pssttt gambar tak cantik sebab guna H/phone)

3 comments:

  1. kak yam..gune pisang ape?adik nk buat utk anak2 bawa balik asrama.

    ReplyDelete
  2. apa2 pisang pon ok dik......
    tapi kalau nak yang cantik halus ....gunalah pisang emas..
    akak xkisah apa2 pisang yang ada kat rumah aje
    janji pisang....

    ReplyDelete
  3. Apa2 pisang? Pisang Kaki boleh? hehehe

    ReplyDelete