Wednesday, July 27, 2011

Murtabak lapis Kraker



Resepi Murtabak ni Akak ambil dari blog HomeSweetHome sedap gak rasanyerr walaupon renyah sikit cara pembuatan,ikut pegalaman Akak dalam membuat murtabak ini inti (lapisan daging)biar benar2 kering sebelum kita melapis,baru ngam rasanya.Masa Akak buat ari tu semua nak cepat ...so inti dia masih basah2 so kuranglah kick nyerr....tapi tetap sedappp!!!

Terima Kasih pada Ummi Zaihadi share resepi ini.

Bahan-bahan

  • 18 keping biskut krakers
  • 400ml santan
  • 1 tin susu cair
  • 6 biji telur


Inti

  • 500 gm daging kisar
  • 3 biji bawang besar (cincang)
  • 1 pkt kari daging
  • 7 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 in halia
  • 1 batang karot disagat(akak guna mix vege aje karot abis stok)
  • daun sup (cincang)pon akak xletak
  • 3 s/besar minyak masak
  • garam secukup rasa.


Cara2


  1. Bawang merah + bawang putih + halia kisar halus campurkan dengan rempah kari.
  2. Tumis rempah tadi hingga garing,masukkan bawang besar cincang dan daging.
  3. Masukkan 1/4 cawan air,biar hingga daging masak.
  4. Masukkan lobak merah,garam,dan daun sup.
  5. Rendam 9 keping biskut dgn campuran susu dan santan
  6. minyakkan loyang dan susun biskut yg telah dicelup tadi.
  7. Lapiskan dengan daging.Tuangkan dengan adunan telur(dipukul sedikit)
  8. Ulang proses yang sama .buat 3 lapis last sekali tuang dengan lebihan susu/santan.
  9. Bakar selama 45 minit pada suhu 190c.

1 comment: