Wednesday, October 19, 2011

Kaswi......lembut n kenyal


Assalamualaikum..............
Biasa makan atau membuat kuih kaswi?.......Bagi diri Akak kaswi adalah salah satu kuih fav. cuma satu aje ada masa kalau buat kaswi ni.......kadang2 ok kadang2 fail sebab nyer tak menepati piawaian tekak sendiri sebab kaswi yang sedap mestilah kenyal dan lembut.
Ok ...semalam Akak terlebih rajin balik aje dari office...teringat lak nak mencuba resepi kaswi  dari blog Yatimemories....mmg puas hati ,so sape2 nak cuba bolih lah share resepi ni....Terima kasih Yati sebab share resepi yang sedap ini...

KASWI
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula putih
  • 5 cawan air
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung ubi
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 3 s/besar air kapur
  • 1 s/besar coklat paste (utk warna gelap)
  • kelapa + garam
  • loyang disapu sedikit minyak
  • daun pandan
  1. Daun pandan+gula merah + gula putih dimasak dengan 2 cawan air(yg dari 5 cawan air tadi)
  2. Campur semua jenis tepung,bancuh dengan lebih air tadi(3 cawan)kacau rata
  3. Campurkan air gula yang kita masak tadi.
  4. masukkan air kapur,coklat paste kacau rata.
  5. panaskan periuk kukus dan loyang yang kita dah sapu minyak sebentar..
  6. kacau adunan tepung kita tadi atas api dengan api yang kecil agak pekat sidikit aje.
  7. masukkan adunan kita tadi kedalam loyang yang kita panaskan tadi.
  8. kukus selama 45 minit .
  9. pastikan kuih benar2 sejuk sebelum dipotong.
  10. hidang bersama kelapa garam.

2 comments:

  1. uihhh-uihhh-uihhh- sedapnya... awat x bg makcik sikit....

    ReplyDelete
  2. laaaa adeke...makcik kat sini.....solyyy apa kata makcik makcik buat sendiri try skill....hihi

    ReplyDelete