Sunday, May 2, 2010

Aneka sambal dan sos

Sos lada Hitam
Bahan-Bahan
  • 1 biji bawang besar didadu
  • 4-5 sudu besar lada hitam (blend)
  • 2 s/besar sos tomato
  • 2 s/b kicap pekat
  • 1 cawan air rebusan ayam /daging (bolih gak ganti dengan kiub)
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1/2 cawan air
  • 2 s/b susu cair atau fresh milk
  • 1 s/b butter
  • garam dan gula

Panaskan butter tumis bawang dadu masukkan air dan kiub.masak hingga mendidih,masukkan bahan2 lain rasa garam gula kacau rata.

________________________________________________________________

Sos Chiken Chop

  • 5 ulas bawang putih (cincang)
  • 2 s/besar tepung jagung (campur dengan 2 cawan air)
  • 2 s/b kicap pekat
  • 2 s/besar lada hitam tumbuk
  • 1 kiub ayam
  • garam,serbuk perasa,minyak

Tumis bawang putih hingga wangi, masukkan air bancuhan tepung jagung,kicap,lada hitam,kiub ayam,biar mendidih dan pekat rasa garamnye.

______________________________________________________________

Sos Cendawan/ Mushroom sauce

Bahan-bahan
  • 1 Biji bawang besar didadu
  • 2 s/b minyak zaiton
  • 1 s/b mentega
  • 1 s/b tepung gandum
  • 1 s/b tepung jagung (bancuh dgn 1/2 cawan air)
  • 2 cawan air
  • 1 cawan susu segar
  • 1 kiub lembu
  • 1/2 s/k lada sulah
  • 1/2 s/k lada hitam....klu nak pedas bolih lebihkan.
  • 1/2 tin cendawan butang (hiris nipis)
  • 3 s/b sos perang (HP original)
  • 3 s/b kicap manis
  • 1/2 s/k oregano
  • garam secukup rasa
  1. Panaskan minyak zaiton dan mentega.Tumiskan bawang besar cincang hingga layu.kecilkan api masukkan tepung gandum dan kacau rata.masukkan susu segar dan air 1 1/2 cawan tadi. lagi 1/2 dicampur dengan tepung jagung tadi.
  2. Masukkan kiub lembu,lada sulah,lada hitam,cendawan, HP sos,dan kicap manis.
  3. Biarkan sos mendidih,kacau sentiasa.masukkan air tepung jagung dan garam.

Sos ini sesuai untuk dimakan dengan chiken chop.stik dan apa2 aje yang sewaktu dengannyee.

____________________________________________________________

Sos Sotong Kangkung











Bahan-bahan

  • 25~30 tangkai cili kering
  • 240 gm gula melaka + 1 sudu besar madu
  • 2 sudu makan gula pasir
  • 250 ml air
  • 5 s/makan petis
  • 1/2 botol sos tomato
  • 1 s/makan cuka bolih gak ganti dengan limau kasturi
  • 1 s/makan tepung jagung (bancuh dengan 2 s/makan air)
  1. Masak gula melaka dengan air ~ bila larut ~tapis.
  2. Masukkan semua bahan kecuali tepung jagung biar mendidih.akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung biar sedikit pekat . siappp.

Sediakan sotong kembang yang telah dipotong2 serta dicelur sekejap.hidangkan bersama kangkung dicelur,timun tahu dan apa2 yang disukai Akhir sekali tabur dengan kacang tumbuk. bolihlah di cuba resepi ini ..............salah satu fav.akak xperlulah nak makan sotong kangkung kat luar lagi ...ok

1 comment:

  1. assalam kak ... terima kasih atas resepi yg diberi .. :)

    ReplyDelete