Monday, May 24, 2010

Pau Melayu


Pau melayu?....pelikkan.....sebenarnye akak saja kata pau melayu sebab bahan2nye biasa aje xyah guna tepung pau ke tepong hong kong...kita cuma guna tepung gandum aje rasanye sedap gak cuma agak berat sikit serta kurang putih......
untuk inti bolihlah kita pelbagaikan kelape ke,kacang hijau ke atau kacang merah ok gak....
untuk buat pau nye ini bahan2nye..
  • 1 kg tepung gandum
  • 11gm muripan
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan minyak masak atau jagung.
  • 21/2 cawan air (tambah jika perlu)

Gaul tepung dengan muripan. Gula larutkan dengan air,Uli seperti biasa biar hingga naik.isi inti yang disukai...bulat2kan biarlagi hingga naik dua kali ganda. kukus selama 10-15 minit sahaja.

No comments:

Post a Comment