Monday, January 9, 2012

BINGKA CEMPEDAK


Cempedak buat bingka?sebenarnyer Akak pun baru dengar....biasa cempedak kita goreng dapat yang isi tebal2 tu fuuuuu sedapnyerrr.......kena lak dengan kopi o, Omak oiii mertua lalu belakang memang tak  nampak hihiii
 dah cukup2lah.... Jom Akak share resepi bingka cempedak yang sedap dan wangi bila dibakar,resepi ni Akak dapat dari Pakar @ ratu Bingka kak Fida.
  • 300 gm isi cempedak(bijinyer jangan dibuang ...nanti rebus empuk2 kita buat sambal tumis sedappp)
  • 650 ml santan
  • 2 biji telur
  • 240 gm tepung gandum
  • 150 gm gula pasir(bolih dikurangkan ,jika cempedak tu manis)
  • 1/2 s/k garam
  • 80 gm mentega dicairkan
  • 1/2 s/k perwarna oren atau kuning
  1. Tepung,gula,garam masukkan dalam bekas besar
  2. santan,cempedak,telur diblend sebati,Masukkan kedalam mangkuk tepung gaul rata2.
  3. Masukkan mentega cair serta perwarna  gaul rata supaya tidak bergentel.
  4. Alas loyang 10x7 dengan seedikit magerine,Bakar  dalam suhu 170'c selama 45 minit atau hingga masak dan garing
  5. sejukkan sebelum dipotong

No comments:

Post a Comment