Sunday, February 19, 2012

DARI KK KE KUNDASANG.......

 Rumah Tumpangan Pertama kami TM Resort Kundasang......Letaknya di kaki gunung Kinabalu.Tiada aircond...tiada kipas tapi sejuknya.......xingatttt
 Barulah Riad menunjukkan wajah ceria setelah 5 jam perjalanan lebih kurang ....dari KL ke KK terus ke Kundasang.....

Kami  selamat mendarat ke KK Airport dalam pukul 2 ptg lebih kurang . Cuaca KK redup aja masa tu. Anak Akak (Bapa Riad) terus ke paking lot ambil kereta sewa yang telah dipesan dari rakan sabahan.....oklah cukup selesa buat kami bertujuh termasuk Riad. Anak Akak selaku pemandu kereta aka pemandu pelancung almaklum dia dah sebulan bertugas di KK ni so bolihlah kami kemana2 tanpa was2 lagi....Pertama 2 cari makan @ lunch dulu.....
Teruja sangat nak merasa makanan orang sabah...memandangkan perjalanan kami masih jauh Anak akak mencadangkan kami lunch diperjalanan ke Kundasang . Kami berhenti makan di Putrajaya KK (wah kat sini pun ada Putrajaya tapi kat sini cuma perumahan dan rumah kedai aje.....kami berhenti disalah satu restoran disana tapi lauk2nye dah berkurang memandangkan dah lepas waktu lunch......
Apa yang bolih dikata pegalaman pertama lunch kat sini sangat2 tidak menepati citarasa tekak Akak kenapa?langsung tak pedas...... Xper ada banyak masa nak cuba yang lain....Menurut kata anak Akak orang Sabah ni kalau makan mesti nak ada sup. Oderlah apa makanan pon mi goreng ke ...nasi campur ke....mesti di hidangkan bersama semangkuk sup kosong.....
Lepas makan , kami memulakan perjalanan terus ke Kundasang menurut anak Akak dalam 1 1/2 - 2 jam perjalanan . Nampaknyer perjalanan sangat mencabar jalan sangat tidak rata......berbukit bukau....bergunung ganang....beberapa kali gak van yang kami naiki melompat2...nasib baik anak Akak sangat cermat pemanduanyer....sepanjang perjalanan kami dikiri kanan jalan selain hutan2...ada gak gerai2 sayur2an almaklum tanah tinggi....satu lagi ada juga gerai2 yang bertanda SINALAU BAKAS PANGGANG  eh...apa tu?.Anak Akak dah senyum2...nak ke?.....apa tu?....B*** hutan panggang....hahahaha bergoyang satu van ketawa......anak bertuah
Satu lagi yang nampak pelik(sebenarnya semua akak nampak pelik)disepanjang perjalan ini bolih dikatakan berpuluh2 signboard gereja.......tapi Akak tak nampak satu pon(mukin xperasan) signboard masjid atau surau seperti jalan kita di semenanjung....mukin mejoriti penduduk disini beragama kristian kot......
Kami sampai kekundasang lebihkurang pukul 5.30 petang cuaca sangatlah berangin.....mendung serta hujan renyai2.....pemandangan yang bergunung ganang sangat2 memukau...terus chekin ....rumah yang siap bedapur....ada hall 2 bilik sangat2 selesa buat kami bertujuh .
Bila memandang keluar dari tingkap bilik nampak gunung kinabalu yang berkabus......best sangat.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment