Thursday, February 9, 2012

Lempeng Sagu?buat sarapan pagi

Salam semua....... pernah makan lempeng?lempeng apa? pisang....tepung.....kelapa....emmmm lempeng bawang pon ok....Tapi yang ni akak nak share ngan semua lempeng sagu..sangat sedap dan lembut.....yaaaa sagu biji yang kita buat bubur tuuu.Akak pon baru first time rasa n buat,itu pon hasil perkongsian adik akak siangah yang kat melaka nun.....dia tu kalau bab memasak tu bukan main cencalang lagi ada ajeee ideanyer so terkeluarlah cerita lempeng sagu ni akak pon lupa nak tanya kat mana dia dapat resepi ni....menurut kata Siangah ni lempeng ni cicah ngan sambal tumis sedap bebangat. Tapi akak memandai aje cicah dengan gula merah......pon sedapppp cakap youuu....hihihi pada tekak Akak lah ,tekak orang lain xlah teman tahuuu.....buatnya pon senang main hagak2 aje
  • sagu biji ikut suka banyak mana nak(basuh dan tapis)
  • kelapa parut pon agak2
  • sedikit garam/air
 Buat nyer dah 4-5 keping tapi yang tinggal kat dalam pinggan tu masih lagi sekeping.....misteri!!!!
gaul semua rata2 tambah air sedikit2 hingga dapat seperti adunan kita membuat lempeng kelapa....lepas tudadarkan atas kuali yang diletak sedikit minyak.......balik2kan hingga sedikit garing .bolih diangkat .apa yang pasti lempeng ni kalau dah sejuk pon tetap lembut n sedap

No comments:

Post a Comment