pusing punya pusing jumpalah gerai @ kedai makan dekat hutan bandar(kawasan riadah terkenal diJB)sebenarnya inilah baru first time kami sampai kat sini.
Sesampai kat gerai tu akak dengan confidennyer mengoder me rebus sepesel satu (dlm hati try satu dulu sedap oder lagi).....mak aiii sekali sampai tu dia... mi nyer ciput aje tapi ada tiga tulang yang penuh isi berserta straw......(dlm hati akak dah agak ni mesti tulang kambing) tapi dah oder....sruppp rasa kuahnyer eeemmm bolih tahan sedap gak.....mr hubby...tak banyak soal terus makan ....sedap bang?...sedappp
oklah tu ,Akak terus gi dalam gerai jumpa tuan gerai...dik..tadi tu tulang kambing ek.....ya kak nape tak makan kambing ke?...takde apa...saja tanya...mi rebus yang takde kambing ada? ada.....yang tu biasa punya kak ok2 bagi akak satu.......
Suami Akak ...siap tanya kenapa awak punya tak der tulang2....sajaaaa nak rasa yang biasa gak...jawapan selamat.Akak tau kalau en suami tau yang dia punya tu ... kambing mati idup balik dia kata takleh makan kambing....so memandangkan dia tak tau dan tak pandai beza kambing dan lembu ...Akak diamkan aje...alhamdulilah lepas balik dari JB xder pon dia complaint pening ke...nak pitam ke....naik darah tinggi ke....tulah kan kita ni manusia ....kalau xtau ok aje tapi kalau tau lak dan2 tulah rasa peninglah ...naik darah tinggilah....
Kat situ gak akak try oder kacang pool yang mmg terkenal kat johor dan singapore(akak ni nama jee org johor tapi tak pernah pon rasa @ tenguk@buat kacang pool ini...jakunkan)so trylah oder.....kacang pool satuuu.......siap
Yang ni kacang pool yang Akak buat sendiri.....yang makan katJB tu lupa nak snap hihihi.....
Bila Akak seach....jumpa satu resepi kacang pool.....macam sedap so Akak pon menerai mmg sedap bagai dikata...so jom kita ramai2 mencuba kacang pool versi KL
- 2 ulas bawang putih(didadu)
- 2 s/besar cili kisar
- 2 biji tomato didadu
- 2-3 sudu besar sos tomato
- daging kisar satu pkt
- 1 s/k serbuk jintan manis
- 2 s/k serbuk jintan putih
- 1 tin kacang pool @ kacang parang
- minyak tuk menumis
- garam...srbuk perasa...gula
Tumis bawang putih...garing masukkan lada kisar....tumis hingga garing dan naik bau. Masukkan daging kisar kacau sebati.masukkan jintan2...tomato dan tomato sos rasa manis masinnyer..
Makan bersama hirisan bawang besar,cili hijau,telor mata dan roti bakar........
Akak makan bersama 3 keping roti kenyang sampai tengah hari.....
No comments:
Post a Comment