APAM LENGGANG
Bahan A
- 2 cawan tepung gandum (klu nak campur tpg beras ok gak 1 cawan t/beras+1 cwn t/gandum)
- 2 s/teh yist(muripan)
- 1/2 cawan gula (klu sesape nak cicah ngan kuah ,kurangkan lah gulanye)
- 1 1/2 cawan (ikut kecairannya yang dikehendaki)
Bahan B
- 1 biji telur
- 1/2 cawan sant
Campurkan semua bahan A ,gaul rata. pukul telur dengan garfu,masukkan santan lepasitu campurkan bahan A dan bahan B kacau rata .simpan adunan selama 1/2 jam.
Panaskan kuali,letak sedikit minyak dan dikesat dengan tisu,masukkan sedikit adunan macam membuat lempeng,tutup kuali biar hingga masak.Lipat dua atau digulung ikut suka.
* bolih gak disedia kan awal bahan A(sebelum tidur) esoknya baru gaul dengan bahan B.
ok selamat mencuba yaaaa..
No comments:
Post a Comment