Thursday, April 15, 2010

Kuih Koci Klasik Nasional

KUIH KOCI LABU
Adakah anda suka memakan kuih ini? bagi akak apa2 jenis koci memanglah amat sedap
lebih2 lagi kalau mak kita yang membuatnya...........dalam bebanyak cubaan resepi kuih koci
akak.... rasa dan cuba resepi ini adalah yang paling simple tetapi tidak hilang keaslianye
ok jom sama2 mencuba resepi ini yang akak dapat dari tuntung15@myresepi
KUIH KOCI LABU
Utk Pastri
  • 150 gm tpg pulut
  • 150 gm labu

Utk dadih

  • 3 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar tepong beras
  • sedikit garam

Utk Inti

  • 1 biji kelapa parut (yg agak muda)
  • 1 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula putih
  • 1/2 cawan kacang hijau (direbus-optional)
  • daun pisang secukupnya

CARA2

  1. Utk pastri -rebus labu -lenyekkan -uli dengan tepong pulut (buat macam koci biasa)
  2. Utk inti_didihkan gula merah dengan sedikit air,tapis.masukkan semua gula putih ,kelapa,kacang masak hingga sebati.sejukkan.bulat2kan supaya senang utk letak atas pastri.
  3. Utk dadih-masak santan+tepong beras+ garam masak hingga mendidih.
  4. jerang air dlm periuk hingga mendidih.ambil sedikit pasteri,leperkan,letakkan inti kelapa dan bulat2kan,kemudian masukkan kedalam air mendidih rebus dingga timbul(macam kita buat kuih buah melaka)angkat kuih masukkan kedalam dadih buat hingga habis.
  5. Dah siap rebus kuih,guna sudu ambil sebiji kuih dan sedikit dadih bungkus kuih koci kita hingga habis. tidak perlu dikukus senang dan sedapppp.

No comments:

Post a Comment