Filling
* -200 gm mentega
* -1/2 teaspoon vanilla essence
* -70 gm brown sugar
* Topping
* -200 gm mentega
* -160 gm gula icing
* -3 biji telur grade A- pukul sedikit
* -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
* -200 gm tepung gandum
Doh Roti
* -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
* -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
* -20 gm susu tepung
* -75 gm gula castor
* -3 sudu kecil dry yeast
* -1 sudu kecil garam
* -1 biji telur- dipukul
* -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
* -60 gm mentega
Cara-cara
Filling
- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
- Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
- Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
- Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
- Masukkan telur dan air/susu segar.
- Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.
- Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
- Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
- Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
- Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
- Mexican_bun2 -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
- Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.
No comments:
Post a Comment