Thursday, April 15, 2010

Biskut Dahlia

Biskut ni buat masa hari raya aje.....rasanye kalau tak raya kempunan lah nak jumpa kot....sebenarnye biskut ni temasuk biskut2 tradisional melayu kita. Dulu akak pon macam xsuka biskut ni tapi bila dah try buat sendiri n family pun suka so ......jadilah biskut ni salah satu fav. list akak...(utk raye jee)

Bahan2

  1. 300 gm butter
  2. 140 gm gula ising
  3. 2 biji kuning telor
  4. 1 s/teh esen ros
  5. 240* gm tepong gandum
  6. 100* gm tepong jagung
  7. 160* gm tepong custard (*ketiga2 tepong ini diayak bersama)

Cara2

pukul butter + gula,bila sebati masukkan kuning telor + esen kacau lagi hingga sebati.......masukkan tepong uli hingga sebati.Terap guna acuan dahlia.

Alas loyang dengan kertas minyak. Bakar 175' selama 20 minit lebih kurang.

No comments:

Post a Comment