- 500 gm beras pulut
- 300 ml santan pekat
- 300 ml air
- 2 tsp garam
Rendam pulut 4 jam, basuh dan toskan.kukus selama 1/2 jam.Apabila pulut masak tekankan kedalam loyang yang beralas plastic supaya senang untuk dikeluarkan. tekan padat2.
Lapisan Atas :
Bahan A
- 250 gm gula pasir
- 100 gm tepung kastard
- 400 ml santan pekat
- 20 gm air daun pandan
Bahan B
- 4 biji telur (pukul rata)
- 1/2 tsp garam
- 1/4 tsp esen pandan (klu suka)
- 1/4 tsp air abu (klu suka)
- pewarna hijau
- satukan A , kacau rata masukkan bahan B kacau rata dan sebati.
- tapis kedalam periuk & masak
- kacau hingga naik wap.
- tuang keatas lapisan bawah kukus selama 30 minit.
Resepi ini agak banyak (dlm 10x10x2) jadi pada sesape yang nak mencuba bolih di bahagi 2 adunan ini.
maaf nak bertanye "Air Abu" ape?
ReplyDeletealkaline water.....kalau dalam masakan nyonya selalu letak ni..ada dijual di kedai2 bakery...
ReplyDeletetak guna tepung gandum ke sis..
ReplyDelete