Saturday, April 24, 2010

Carrot Cake With Cream Cheese Frosting

Bahan2nya
  • 4 biji telur ~ asing putih dan kuningnya.
  • 1 1/2 cawan minyak jagung
  • 130-150 gm gula custer (manis ikut suka)
  • 150 gm brown sugar
  • 1 1/2 cawan carot diparut.

Bahan utk diayak

  • 250 gm tepong gandum
  • 1 s/teh serbuk kayu manis
  • 1 1/2 s/teh baking soda
  • 1 s/teh garam
  • 1 s/teh baking powder

100 gm walnut ~ dicincang

Cara2

  1. pukul kuning telur
  2. kemudian masukkan minyak,gula custer ,gula perang dan carot tadi.
  3. masukkan walnut serta tepong2 yang telah diayak tadi kacau sebati.
  4. pukul putih telur dalam mangkuk lain hingga kembang masukkan kedalam adunan
  5. tepong tadi kacau rata.
  6. bakar pada suhu 180 celcius selama 45 minit


Frosting

  • 120 gm butter
  • 250 gm cream cheese
  • 120 gm gula ising

Pukul semua bahan hingga kembang .sapukan pada kek yang telah disejukkan. Siap!

3 comments:

  1. perhh nie paling sedap.. terbaek

    ReplyDelete
  2. ...mmg sedapppp..tp kan encik samad...sluar encik makin tmabh saiz la..heehehehehe

    ReplyDelete